Талибаните разпространиха забраната за работа на жени в неправителствени организации към мисията на Организацията на обединените нации в цялата страна, съобщи говорител на ООН във вторник, като нарече тази заповед "неприемлива".

По-рано през деня Мисията на ООН за съдействие в Афганистан (UNAMA) съобщи, че служителките на ООН не са могли да работят в източната провинция Нангархар.

"UNAMA получи информация за заповед на фактическите власти, с която се забранява работата на жените от националния персонал на ООН", заяви пред репортери говорителят на генералния секретар Стефан Дюжарик, като добави, че ООН е научила "от различни източници, че това се отнася за цялата страна".

Досега ООН беше освободена от заповедта на талибаните от декември за всички чуждестранни и местни неправителствени организации да спрат работата на женския персонал в цялата страна, засегната от кризата.

Дюжарик заяви, че все още не е получена писмена заповед, но че ООН ще проведе срещи с талибаните в сряда в Кабул, за да "потърси някаква яснота".

За ръководителя на ООН Антонио Гутериш Дюжарик каза, че "всяка подобна забрана би била неприемлива и, честно казано, немислима".

"Това е последната тревожна тенденция, която подкопава способността на организациите за помощ да достигат до най-нуждаещите се", добави той.

След забраната, обявена миналата година, няколко неправителствени организации преустановиха изцяло дейността си в знак на протест, което допълнително утежни положението на 38-те милиона граждани на Афганистан, половината от които по данни на хуманитарните организации са изправени пред глад.

Талибани в собствен сос

Талибани в собствен сос

След като успяха да победят най-сериозния си враг - американците, сега талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на интересите на своите

След няколкодневни дискусии беше постигнато съгласие, че жените, работещи в сектора на здравната помощ, ще бъдат освободени от указа, а служителите на ООН, включително тези в сектора на помощта, никога не са били обект на забраната.

Миналия месец обаче ръководителят на UNAMA Роза Отунбаева заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че се опасява, че талибанското правителство може да разпростре забраната, наложена на жените, работещи в неправителствени организации, и върху жените от персонала на ООН.

По-рано във вторник агенцията изрази "сериозна загриженост, че жените от националния персонал на ООН са били възпрепятствани да се явят на работа в провинция Нангархар" в съобщение в "Туитър".

Откакто се върна на власт през август 2021 г. след изтеглянето на войските на САЩ и НАТО, правителството на талибаните наложи сурово тълкуване на исляма.

Талибани застреляха бременна полицайка

Талибани застреляха бременна полицайка

Говорителят на талибаните отрича и посочва, че от движението му са започнали да разследват случая

Властите забраниха на момичетата в тийнейджърска възраст да учат в средно училище, жените бяха изтласкани от много държавни работни места, не им беше позволено да пътуват без роднина мъж и им беше наредено да се покриват извън дома, в идеалния случай с бурка.

Освен това на жените е забранено да посещават университети и да влизат в паркове и градини.

Специалният докладчик на ООН за правата на човека в Афганистан Ричард Бенет заяви в неотдавнашна реч в Женева, че политиката на талибанските власти "може да се равнява на престъпление, свързано с преследване по полов признак".