Талибаните в Афганистан забраниха на семейства и жени да влизат в ресторанти с градини или зелени площи в северозападната провинция Херат. Това съобщи в понеделник Fox News, като цитира официален представител. Тези решения са в отговор оплаквания от религиозни учени и членове на обществеността за смесване на половете на такива места.

Забраната за хранене на открито важи само за заведения в Херат, като такива помещения остават отворени за мъже. Баз Мохамад Назир, заместник-служител от Министерството на добродетелта за Херат, отрече съобщенията в медиите, че всички ресторанти са забранени за семейства и жени, отхвърляйки ги като пропаганда.

Талибаните затвориха единствената радиостанция, ръководена от жени в Афганистан

Талибаните затвориха единствената радиостанция, ръководена от жени в Афганистан

Радиостанцията пускала музика по време на свещения месец Рамадан

Назир също така отрече съобщенията, че продажбата на DVD-та с чуждестранни филми, телевизионни предавания и музика е забранена в провинцията. По думите му, собствениците на такива фирми са били посъветвани да не продават такива материали, тъй като те противоречат на ислямските ценности. Компютърни игри вече са забранени за деца поради неподходящо съдържание.

Но се потвърждава за затворени такива магазини, неспазили забраните. 

Припомняме, че това е последното от поредица ограничения, наложени от талибаните, откакто поеха властта през август 2021 г. Те не допускат момичета в класните стаи след шести клас, а жени - в университети, повечето видове работа, включително работа в ООН. Те също така нямат достъп обществени места като паркове и фитнес зали.

Властите официално обясниха забраните поради смесване на половете или защото жените не носят правилно хиджаба си.

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

ООН: По заповед на талибаните афганистанските жени не могат да работят

Това е последната тревожна тенденция