През последните няколко дни талибаните отново се активизираха, засилвайки набезите си срещу военнослужещите от натовския контингент.

Натовски самолет е бил свален от представители на талибаните в източен Афганистан, съобщава РИА Новости

Според първоначалните данни инцидентът е станал в района на провинция Нангархар и са загинали всички намиращи се на военния хеликоптер военнослужещи.

В момента представители на международните сили за сигурност в Афганистан проверяват случая.

Късно снощи бе взривена и патрулна кола на натовски военни в град Чарх в провинция Логар. Според представител на военния контингент при експлозията са ранени трима души.

Рано тази сутрин в град Гардез, който е административна столица на провинция Пактия, при сбиване между талибани и представители на частни охранителни фирми са загинали 18 души. Според информацията, предоставена от талибаните, всички загинали са военнослужещи, като от контингента твърдят, че има само един от убит и още един ранен военен. Споменават също и за двама убити бунтовници.

При друг инцидент, станал в източната провинция Кунар е взривен цивилен автомобил. Според пресслужбата на американската военна база в баграм са загинали трима души, ранен е един цивилен.

Отново тази сутрин, но този път в провинция Пактия, след ракетен обстрел е подпалена административна сграда, намираща се в Задран. Областният съвет е почти разрушен, след като към него били насочени 15 ракети. Взривени са и няколко паркирани наблизо автомобила. Талибаните съобщават за 11 убити полицейски служители по време на обстрела и три взривени автомобила.

В град Герат, след взривена мина в лек автомобил, загинаха трима души.