Талибаните поеха отговорност за нападението с кола бомба срещу резиденцията на действащия министър на отбраната на Афганистан, докато взрив близо до офиса на главната агенция за сигурност в Кабул само часове по-късно рани трима души, предаде "Ройтерс".

Говорителят на талибаните Забихула Муджахид уточни, че групировката е ударила резиденцията във вторник вечерта, като добави, че по това време се е провеждала важна среща.

Министърът на отбраната оцеля, но нападението представлява влошаване на положението със сигурността в страната и е знак, че столицата е изложена на риск от насилие, докато ислямистките екстремисти поемат контрол над обширни територии.

Шестима души са ранени при взрив в Кабул

Шестима души са ранени при взрив в Кабул

Смята се, че става дума за атентат срещу депутат…

Експлозията беше прицелена към силно укрепен район на столицата, който през последните седмици до голяма степен беше пощаден от насилието, засегнало други части на страната.

Министерството на вътрешните работи уточни, че при инцидента са загинали най-малко осем цивилни и 20 души са били ранени.

Тази сутрин избухна друг взрив близо до съоръжение на главната служба за сигурност в Афганистан в столицата, при което бяха ранени двама цивилни и един служител по сигурността.

Никоя групировка не е поела отговорност за взрива.

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

Най-малко 40 убити цивилни за 24 часа в обсаден град в Афганистан

В Лашкар Гах се сражават правителствени сили и талибаните

Талибаните засилиха кампанията си да победят подкрепяното от САЩ правителство от април, докато предвожданите от САЩ чуждестранни сили завършват изтеглянето си след 20-годишна война.

Боевете са особено тежки около град Херат, близо до западната граница с Иран, и Лашкар Гах и Кандахар в южната част на страната.

Атаката с бомба и оръжие вчера в Кабул беше насочена срещу изпълняващия длъжността министър на отбраната Бисмилах Мохамади и други политици. Правителствените сили се сражаваха с неидентифицираните въоръжени нападатели повече от четири часа. Мохамади оцеля.

Говорителят на афганистанските военни обяви, че е обявено извънредно положение в Лашкар Гах, а правителствените сили получават подкрепления и въздушна подкрепа от САЩ.

Афганистанските власти са готови на сътрудничество с талибаните, но под условие

Афганистанските власти са готови на сътрудничество с талибаните, но под условие

Да спрат тероризма

"Специални части са изпратени в района. Те са с висок дух", увери говорителят на въоръжените сили генерал Аджмал Омар Шинвари пред "Ройтерс".

Загубата на Лашкар Гах би била огромен удар за правителството, което обеща да защитава стратегически центрове, след като през последните месеци загуби много селски райони от талибаните.

Десетки семейства са избягали от домовете си в малкия град, столица на провинция Хелманд, след като правителствените сили предприеха контраатака срещу талибаните.

ООН съобщи вчера, че най-малко 40 цивилни са били убити в Лашкар Гах през предходните 24 часа. Талибаните поеха контрола над някои радио и телевизионни станции в града и са се нанесли в домове, за да попречат на хората да помагат на правителствените сили, казаха местни жители.

Водят се ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

Водят се ожесточени боеве между талибаните и армията на Афганистан

Сражения за Херат, Лашкар Гах, Кандахар…