Правителството на Афганистан обяви, че ще превърне някои бивши чуждестранни военни бази в икономически зони за бизнеса, съобщи БиБиСи. Чуждите военни сили бяха разположени в страната преди повече от две десетилетия.

Афганистан е изправен пред задълбочаваща се икономическа и хуманитарна криза, откакто талибаните си възвърнаха контрола над страната през август 2021 г.

Решението беше обявено от изпълняващия длъжността вицепремиер по икономическите въпроси молла Абдул Гани Барадар. Беше решено Министерството на промишлеността и търговията постепенно да поеме контрола над останалите военни бази на чуждестранните сили с намерението да ги превърне в специални икономически зони, посочи той. Барадар уточни, че проектът ще започне с обекти в столицата Кабул и северната провинция Балх.

Талибаните отчаяно се нуждаят от увеличаване на хазната си, за да управляват по-добре и да постигнат известна вътрешна легитимност. По-важното е, че талибаните трябва да докажат своя ангажимент към икономическото планиране. Това включва създаване на безопасни зони в близост до столицата и границите за потенциални чуждестранни инвеститори.

Смята се, че Афганистан лежи върху природни ресурси, включително природен газ, мед и редкоземни елементи, на стойност над 1 трилион долара. Голяма част от тези резерви обаче остават неизползвани поради десетилетия на смут в страната.

През август 2021 г. последният американски военен полет напусна летището в Кабул, отбелязвайки края на 20-годишното присъствие в Афганистан и най-дългата война на САЩ. Конфликтът уби десетки хиляди хора и разсели милиони.

След изтеглянето на чуждите военни сили финансите на Афганистан бяха засегнати от редица други големи проблеми. Бяха наложени санкции на членове на правителството, задграничните активи на централната банка бяха замразени и по-голямата част от чуждестранната помощ, която преди това подкрепяше нейната икономика беше спряна.

Талибани в собствен сос

Талибани в собствен сос

След като успяха да победят най-сериозния си враг - американците, сега талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на интересите на своите