Талибаните в Афганистан публикуваха отворено писмо, в което изразяват желание за мирни преговори и призовават "американския народ" и "миролюбивите конгресмени" да притиснат администрацията на американския президент Доналд Тръмп към преговори, пише "Гардиън".

Писмото, оповестено от говорителя на талибаните, идва на фона на влошаването на условията за американските и афганистанските коалиционни сили на бойното поле и след месец, в който при две големи нападения на талибаните в Кабул бяха избити 150 цивилни.

Пентагонът няма да праща нови войски в Афганистан

Пентагонът няма да праща нови войски в Афганистан

Талибаните са в пролетна офанзива

Вашингтон отдавна отказва да преговаря пряко с радикалните ислямистки бунтовници. По същия начин талибаните отказват да преговарят с афганистанското правителство, без първо то да обсъди изтеглянето на чуждестранните войски с могъщия си съюзник.

"Ако политиката на използване на сила продължи още 100 години, резултатът ще е същият ... както видяхте през последните шест месеца от началото на новата стратегия на Тръмп, обявена миналото лято", се изтъква в писмото.

Талибаните заплашват 70% от Афганистан

Талибаните заплашват 70% от Афганистан

Талибаните напълно контролират 14 общини (4% от страната)

Писмото подкрепя генерирани от САЩ и ООН статистики за апокалиптичните заплахи. В опит да убеди американския народ, че войната не може да бъде спечелена, то изтъква избитите "3546 американски и чужди войници", "87% ръст" в производството на хероин през 2017 г. и увеличаващите се територии под контрола на талибаните.

В изглеждащо като одобрение към нарастващата подкрепа за талибаните от страна на Русия и Иран, изявлението препраща към "международната общност", която сега "подкрепя оправданата ни съпротива".

Освен това то подчертава "десетките милиарди долари", похарчени в Афганистан, които са "събрани от вас във вид на данъци и приходи", но след това са предоставени на "крадци и убийци".