Делегация на талибанското движение посети Москва и проведе разговори с руски представители, съобщават световните медии.

Това се случва само седмица, след като американският президент Доналд Тръмп отмени преговорите с групировката, обявявайки ги за "мъртви".

Талибаните са дискутирали с руските представители "последните събития, свързани с мира в Афганистан".

Ръководителят на делегацията им съобщи, че организацията е била постигнала споразумение с Вашингтон в Катар и се е подготвяла за официалното подписване на мирния договор. Тогава обаче дошъл обратът от страна на Тръмп. Ако действително беше сключено подготвяното мирно споразумение, това щеше да прекрати най-дългата чуждестранна военна операция на САЩ.

Тръмп отмени тайни преговори с талибаните

Тръмп отмени тайни преговори с талибаните

Заради терористичния акт в Кабул…

Ръководителят на талибанската делегация обясни, че при подписване на споразумението ще има "пълно примирие" между групировката и Съединените щати. Той заяви, че талибаните ще направят всичко възможно за подновяване на преговорите, защото това било единственото решение на конфликта в Афганистан. Освен това обаче предупреди, че групировката е готова да води военни действия още дълги години, ако американската страна не пожелае мир.

От своя страна руският говорител Мария Захарова обяви, че правителството в Москва приветства желанието на групировката за преговори със САЩ. Тя се съгласи, че няма алтернатива на политическите и дипломатически подходи за решаването на кризата в Афганистан.

Припомняме, преди дни Тръмп отмени преговорите с талибаните, както и тайна среща с техните лидери в Мериленд заради бомбения атентат в Кабул, при който загинаха 12 души, включително американски военнослужещ.

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Тръмп обяви преговорите с талибаните за мъртви

Не виждал смисъл да възобновява усилията за постигане на споразумение