Министерството, отговарящо за морала в талибанското правителство в Афганистан, обяви, че няма да си сътрудничи с мисията на ООН в страната, определяйки я като "противостояща страна". Това решение идва, след като мисията на ООН в страната изрази "загриженост" относно закон, ратифициран наскоро от талибанските власти, който налага нови ограничения за жените.

Този закон, който има за цел да "насърчава добродетелта и да предотвратява порока", предвижда, наред с други неща, жените да покриват лицата и телата си, ако излизат от домовете си, и да не се чува гласът им.

В изявление, публикувано в четвъртък вечерта, Министерството на пропагандата на добродетелите и предотвратяването на пороците (PVPV) предупреди, че "в резултат на своята пропаганда (то) повече няма да оказва подкрепа или да сътрудничи на Manua (Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан, бел. ред.), която ще бъде считана за противникова страна".

"Искаме международните организации, държавите и лицата, които критикуват закона, да уважават религиозните ценности на мюсюлманите и да се въздържат от подобни критики и изявления, които обиждат свещените ценности на исляма", се допълва в изявлението, публикувано в социалните мрежи.

Талибани в собствен сос

Талибани в собствен сос

След като успяха да победят най-сериозния си враг - американците, сега талибаните се сблъскват с друго предизвикателство: да противостоят на интересите на своите

Миналата седмица, след като талибаните забраниха да се влиза в страната, специалният докладчик за състоянието на правата на човека в Афганистан Ричард Бенет осъди "крачката назад". Говорителят на талибанското правителство Забихула Муджахид по-рано заяви, че забраната е наложена, защото Ричард Бенет "е назначен в Афганистан, за да разпространява пропаганда". "Той не е човек, на когото можем да се доверим", каза той.