Радикалното движение на талибаните в Афганистан се радва на моментен успех заради неспособността на САЩ и съюзниците им да изпратят в Афганистан повече войски.

Това заяви американският министър на отбраната Робърт Гейтс, цитиран от РИА Новости.

„В доклада на командващия Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) ген. Стенли Маккристъл се посочва, че ситуацията в Афганистан е много тежка и се влошава", съобщи Гейтс.

Според министъра в момента талибаните имат шанс „заради неспособността на САЩ и съюзниците им да изпратят в Афганистан повече военни".

„Ние сме там, където ни има", подчерта Гейтс, и отбеляза, че на талибаните помагат и тесните връзки с терористичната мрежа „Ал Кайда".

Според Гейтс гибелта на мирни жители е стратегическо поражение за страните, които се опитват да помогнат на Афганистан".

Той подчерта още, че Пентагонът и президентът Барак Обама ще имат нужда от доста време, за да анализират всички въпроси, касаещи бъдещата стратегия на САЩ в Афганистан.

Евентуална победа на талибаните в Афганистан не само ще позволи на „Ал Кайда" да се върне в страната, но и ще бъде „изключително силен" символ за властта, която има терористичната организация, заяви министърът на отбраната на САЩ Робърт Гейтс.

Според Гейтс в случай че талибаните поемат контрол над големи територии от Афганистан, това би означавало „повече място, за да възстанови силите си „Ал Кайда".

Въпреки това по-важно при подобно развитие на събитията би било посланието за утвърждаване на властта на „Ал Кайда", смята американският министър. В тази връзка Гейтс изключи възможността американските части да се изтеглят от страната, която е ключово място за терористичната организация и нейната идеология.

Гейтс посочи още, че САЩ има нужда от повече време, за да бъде обсъдено дали ще бъде увеличен броят на американските войски в Афганистан. Това решение, по думите на Гейтс, ще бъде едно от най-важните решения за президента Барак Обама.

През пролетта на 2009 г. президентът Обама изпрати в Афганистан 21 000 военнослужещи допълнително към вече разположения в страната контингент от 68 000 души. Според информация на американски медии контингентът на САЩ в Афганистан може да бъде увеличен с 30 000 - 40 000 души.