Сръбските власти проведоха операция по издирването на бившия военачалник на босненските сърби Ратко Младич, съобщава lenta.ru, позовавайки се на B92.

Операцията се провежда в Белград и град Аранджеловац, намиращ се на 70 километра от сръбската столица. Според данните на изданието са направени обиски в ресторант и частен дом в Белград.

Претърсванията в Аранджеловац продължили три часа, а в издирването се включили и жандармеристи с маски на лицата. Според очевидци при операцията няма задържани, не са направени и конфискации.

Местонахождението на Ратко Младич е неизвестно от 2002 година. Операции по залавянето му са правени многократно, както в Белград, така и в Черна гора и Босна и Херцеговина.

През юни семейството на Младич поиска от съда да го признае официално за мъртъв, но това искане бе отхвърлено.

Ртако Младич е обявен от Международния трибунал в геноцид на босненските мюсюлмани.

Сръбското правителство прие неотдавна решение за повишаване на 10 милиона евро на наградата за информация, която би довела до арестуването на военния командир на босненските сърби Ратко Младич.

Десетократното увеличаване на сумата е довело до значително повече обаждания на предоставения за информации телефон на сръбската Агенция за сигурност и информация.