Дори след като най-накрая избра кандидата си за канцлер за изборите през септември, консервативният блок ХДС/ХСС на германския канцлер Ангела Меркел изпитва трудности да сложи край на вътрешните търкания, провокирани от надпреварата през последните две седмици, пише ДПА.

Човекът, загубил лидерската надпревара, премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер, говори няколко пъти - и то с по-малко оптимистични изрази - за шансовете на блока на изборите, което предизвика призиви за обединение от колеги от дясноцентристкия спектър.

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Изборът на консерваторите в Германия е Армин Лашет

Берлин търси изход от кризата

Снощи Зьодер определи изборите като "може би най-трудните избори за ХДС/ХСС от 1998 г. насам".

"Социологическите допитвания не са добри, а статуквото също е относително трудно", коментира той пред обществената телевизия ZDF.

В последните интервюта за вестници Зьодер отбеляза, че ХДС/ХСС е в "трудна извънредна ситуация" и изтъкна, че успешният му съперник Армин Лашет, който сега е фаворит да бъде следващият канцлер на Германия, имал различен от него възглед за демокрацията.

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

Германците предпочитат Зьодер пред Лашет за канцлер на ХДС/ХСС

44% от германците и 72% от привържениците на консервативния блок смятат, че Зьодер е по-подходящ

Заместник-председателката на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел, Юлия Кльокнер, днес отхвърли притесненията във връзка с коментарите на Зьодер, като настоя, че няма връщане назад по отношение на решението Лашет да води консервативния блок в изборите.

"Смятам, че сега сме заедно. Решението беше взето и (блокът) е силен заедно", подчерта Кльокнер.

Социологическо проучване през уикенда показа, че ХДС/ХСС за първи път изостава от Зелените. Блокът вече регистрира, че процентите му в допитванията вървят надолу през последните месеци.

Зелените са по-популярни от Меркел

Зелените са по-популярни от Меркел

Нови нагласи в Германия