Докато консервативният блок в Германия се опитва да избере един от двамата кандидати, който да го ръководи в изборите по-късно тази година, ново проучване на общественото мнение поставя Армин Лашет от Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел далеч зад Маркус Зьодер от сестринската баварска партия Християнсоциален съюз (ХСС).

Лашет от ХДС на Меркел и Зьодер от ХСС са колеги в блока ХДС/ХСС, но също и съперници за шанса да станат единственият кандидат на консерваторите за канцлер.

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Повечето германци подкрепят Маркус Зьодер за наследник на Меркел

Председателят на ХДС Армин Лашет и Зьодер от ХСС се борят за кандидат за канцлер на Германия

Понастоящем 44% от германците и 72% от привържениците на консервативния блок смятат, че Зьодер е най-подходящият кандидат да ръководи двете партии на изборите през септември според допитване, поръчано от германската телевизия ARD.

Само 15 на сто от германците и 17 на сто от поддръжниците на ХДС/ХСС смятат Лашет за по-подходящ кандидат.

Междувременно проучване на института за изследване на общественото мнение Insa за таблоида "Билд" показва, че консервативният блок може да очаква 27 процента от гласовете с Лашет начело, докато Зьодер се очаква да привлече 38 процента.

И двамата са ръководители на провинции - Зьодер е премиер на Бавария, а Лашет - на Северен Рейн-Вестфалия - и политически фигури в тежка категория.

Меркел се оттегля след повече от 15 години като канцлер.

Лашет има подкрепата на ръководството на по-голямата партия ХДС, но Зьодер многократно излиза като изключително предпочитан от електората в социологическите проучвания и получи масова подкрепа на заседание на парламентарната фракция във вторник.

Лидерите от партията на Меркел подкрепят Армин Лашет за кандидат за канцлер

Лидерите от партията на Меркел подкрепят Армин Лашет за кандидат за канцлер

В неделя Лашет и Маркус Зьодер обявиха, че ще се борят за номинацията