Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни смята за необходимо създаването на единна армия на Европейския съюз. Това става ясно от интервю, дадено от него пред "Spiegel Online".

"В дългосрочна перспектива Европа се нуждае от собствена армия", подчертава Таяни, като се аргументира , че не може да има единна външна политика без единна отбранителна стратегия.

Той посочва, че сега в ЕС има 28 армии, които в общи линии правят едно и също.

По думите му, засилването на сътрудничеството в отбраната ще позволи да се направят значителни икономии и Европа да е по-активна и силна международната сцена.

Отбраната на Европа е на дневен ред в ЕС

Отбраната на Европа е на дневен ред в ЕС

ЕС да поеме повече отговорност на международната сцена, да говори с един глас и да мобилизира ресурси за стратегически приоритети

На 2 май Европейската комисия представи проект за бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. Документът предвижда увеличаване на бюджета за отбрана до 1279 млрд евро. Сегашният е 1087 млрд евро. Промяната е свързана с необходимостта да се решават нови задачи като охраната на външните граници на ЕС, миграцията, отбраната и субсидирането на научните изследвания.