танкТайландски и камбоджански войници си размениха картечни и артилерийски изстрели по границата между двете страни, предаде „Франс Прес". Загинали са шестима военнослужещи, а нарастващото от два месеца напрежение достигна връхната си точка.

Това е първият сериозен инцидент от месец февруари насам, когато 10 души загинаха при сблъсъци в близост до 900-годишния индуски храм Преа Вихеар. При днешната престрелка в района на други храмове са били убити по трима камбоджански и тайландски военни. Още поне дузина са ранени, като трима са в критично състояние.

Индонезия, която в момента председателства Асоциацията на югоизточните азиатски нации, призова за незабавно спиране на насилието. Въпреки това, главнокомандващият на тайландската армия обяви, че тя ще бъде приведена в пълна бойна готовност.

Тайланд и Камбоджа се обвиняват взаимно за престрелката, продължила 6 часа. Според тайландския министър на отбраната, южните им съседи искат да завладеят храмовете, разположени на границата. От своя страна, Камбоджа обяви, че тайландски войници са навлезли на нейна територия. Хиляди жители на близките села са били евакуирани.

Границата между двете страни никога не е била точно очертавана, като една от причините е огромното количество противопехотни мини, останали от войната в Камбоджа. Преа Вихеар беше признат за част от световното културно наследство. Международен съд го присъди на Камбоджа през 1962г., но Тайланд не се съобразява с решението. Бангкок не разреши и разполагането на индонезийски наблюдатели в региона.