Бившия президент Доналд Тръмп упълномощил Централното разузнавателно управление да започне тайна кампания в китайските социални мрежи, която цели да обърне общественото мнение в Китай срещу управляващото правителство там. Това твърдят бивши служители, които разполагат с информация за висококвалифицираната операция, предаде "Ройтерс".

Операцията, започнало през 2019 г., не е докладвана досега.

Трима бивши служители са казали пред "Ройтерс", че ЦРУ е създал малък екип от оперативни работници, които използвали фалшиви интернет самоличности, за да разпространяват негативно истории за правителството на Си Дзинпин, докато са изпускали пренебрежителни разузнавателни данни към задгранични новинарски издания.

През изминалото десетилетие, Китай постоянно разпространява своята глобален отпечатък, сключвайки военни пактове, търговски споразумения и бизнес партньорства с развиващите се нации.

Екипът на ЦРУ разпространява твърдение, че членове на управляващата комунистическа партия крият незаконно придобити пари в чужбина и осъди като корумпирана и разточителна китайската инициатива "Един пояс, един път", която осигурява финансиране на инфраструктурни проекти в развиващия се свят, казаха източниците на "Ройтерс".

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

САЩ се разтревожиха от китайската полиция в Кирибати

Вашингтон предупреди тихоокеанските страни да не помагат на китайските сили за сигурност

Въпреки че служителите отказаха да дадат специфични детайли за тези операции, те казаха, че разпространяваните истории са базирани на факти, които са давани от оперативни служители на разузнаването, които са под прикритие. Усилията в Китай имаха за цел да подклаждат параноя сред висшите лидери там, принуждавайки правителството да изразходва ресурси за проследяване на нарушения в строго контролираната интернет мрежа на Пекин, казаха двама от бившите служители.

Челси Робинсън, говорител на ЦРУ, отказа да коментира съществуването на такава програма, целите или въздействието й.

Говорител за китайското министерство на външните работи казва, че новината за инициативата на ЦРУ показва, че правителството на САЩ използва "пространството на общественото мнение и медийните платформи като оръжия за разпространение на невярна информация и манипулиране на международното обществено мнение".

Операцията на ЦРУ е отговор на дългогодишните агресивни скрити опити на Китай да повиши световното си влияние, казва източник. Докато беше президент, Доналд Тръмп отправи по-твърд отговор към Китай, отколкото неговите предшественици. Кампанията на ЦРУ върна методи, белязали борбата на Вашингтон с бившия Съветски съюз. "Студената война се завърна", каза Тим Уайнър, автор на книга за историята на политическите войни.

"Ройтерс" не успя да определи въздействието на тайните операции, нито да разбере дали те са продължили по време на управлението на Джо Байдън. Кейт Уотърс, говорител на Съвета за национална сигурност на администрацията на Байдън, отказа да коментира съществуването на програмата или дали тя все още е активна. Двама историци на разузнаването казаха пред Ройтерс, че когато Белият дом предоставя на ЦРУ пълномощия за тайни действия чрез заповед, известна като президентска констатация, тя често остава в сила и в останалите администрациите.

Как Джо Байдън и Си Дзинпин ще изгладят отношенията между САЩ и Китай

Как Джо Байдън и Си Дзинпин ще изгладят отношенията между САЩ и Китай

Байдън и Си са готови да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната Израел-"Хамас", войната в Украйна, Северна Корея и правата на човека.

Тръмп намекна, че ще предприеме още по-твърд подход към Китай, ако бъде преизбран за президент през ноември. Говорителите на Тръмп и бившите му съветници по националната сигурност Джон Болтън и Робърт О'Брайън, които са служили, когато заповедта е била подписана, отказаха коментар.

Операцията срещу Пекин дойде със значителен риск за ескалиране на напрежението между двете държави, като се има предвид мощта на китайската икономика и способността й да отмъсти чрез търговия, каза Пол Хиър, бивш старши анализатор на ЦРУ за Източна Азия, който научи за президентската констатация от "Ройтерс" . Например, след като през 2020 г. Австралия призова за разследване на произхода на пандемията от COVID-19 в Китай, Пекин блокира милиарди долари в австралийската търговия чрез селскостопански мита.

Заповедта на Тръмп от 2019 г. дойде след години на предупреждения от американската разузнавателна общност и медийни доклади за това как Китай използва подкупи и заплахи, за да получи подкрепа от развиващите се страни в геополитически спорове, докато се опитва да посее разделение в Съединените щати чрез подставени групи.

Външният министър на Китай казва, че Пекин "следва принципа на ненамеса във вътрешните работи на други страни и не се намесва във вътрешните работи на Съединените щати".

Една година преди започването на операцията, Тръмп е дал на ЦРУ разрешение да започне кибератака срещу противниците на САЩ след многобройни руски и китайски кибератаки срещу американски организации, предава Yahoo News. От "Ройтерс" обаче не могат да потвърдят това разрешение.

Източници описаха операцията от 2019 г. като по-амбициозна. Тя позволява на ЦРУ да предприеме действия не само в Китай, но и в други страни, където Съединените щати и Китай се състезават за влияние. Четирима бивши служители казаха, че операцията е насочена към общественото мнение в Югоизточна Азия, Африка и Южния Пасифик.

Мат Потингер, високопоставен служител на Съвета за национална сигурност по това време, е оформил разрешението, казаха трима бивши служители. Разрешението цитира предполагаемото използване на злонамерено влияние от страна на Пекин, твърденията за кражба на интелектуална собственост и военна експанзия като заплахи за националната сигурност на САЩ, каза един от тези бивши служители.

Потингер каза пред Ройтерс, че няма да коментира "точността или неточността на твърденията за дейностите на американското разузнаване", добавяйки, че "би било неправилно да се предположи, че съм имал информация за конкретни операции на американското разузнаване".

Скритите съобщения позволяват на Съединените щати да имплантират идеи в страни, където цензурата може да попречи на тази информация да излезе наяве, или в области, където публиката няма голямо доверие на изявленията на правителството на САЩ, каза Лох Джонсън, политолог от Университета на Джорджия, който изучава използването на такива тактики.

Скритите пропагандни кампании са били често срещани по време на Студената война, когато ЦРУ е публикувало около 90 статии на ден в опит да подкопае Съветския съюз, каза Джонсън. Според разсекретени записи, през 50-те години на миналия век, например, ЦРУ създаде астрологично списание в "Източна Германия", за да публикува предсказания за комунистически лидери.

Пропагандната кампания срещу Пекин може да има обратен ефект, каза Хиър, бивш анализатор на ЦРУ. Китай може да използва доказателствата за програмата на ЦРУ, за да подкрепи своите твърдения за подривната дейност на САЩ в западните държави, които вече са подозрителни към Вашингтон.

Операциите за влияние на САЩ също рискуват да застрашат дисиденти, опозиционни групи, критични към Китай, и независими журналисти, които могат да бъдат фалшиво нарисувани като активи на ЦРУ, каза Томас Рид, професор в университета Джон Хопкинс, който е написал книга за историята на политическите войни.

Китай обвини САЩ в ограничения на търговията с технологии

Китай обвини САЩ в ограничения на търговията с технологии

Китайският външен министър коментира отношенията с Китай и ситуацията в Тайван