Тайванските власти няма да изпратят официална делегация за откриването или закриването на Зимните олимпийски игри в Китай поради строгия контрол на пандемията и прекъсванията на полетите за страната. Това съобщиха от управителният орган по спортните въпроси на самоуправляващия се остров, цитирани от АФП.

Решението идва в момент, когато отношенията между Пекин и Тайпе са най-ниските си от десетилетия, като Китай засилва военния и икономически натиск при президента Си Дзинпин.

Спортната администрация на Тайван заяви късно в петък, че нейната 15-членна делегация няма да присъства на церемониите по откриването и закриването поради "превенция на пандемията и разписания на полетите".

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната държава

Неговият малък зимен екип, който включва четирима спортисти, ще лети за Китай от Съединените щати, Швейцария и Тайван, добавя администрацията в изявление.

"Според политиката за предотвратяване на пандемия и влизане на събитието, полетите бяха коригирани и забавени и не всички можеха да пристигнат в Пекин до церемонията по откриването на 4 февруари."

Авторитарният Китай разглежда демократичния Тайван като своя собствена територия и обеща един ден да го превземе със сила, ако е необходимо.

Китай прекъсна официалната комуникация с правителството на президента Цай Ин-уен от 2016 г., тъй като тя смята Тайван за вече суверенна нация.

Последният път, когато Пекин беше домакин на олимпиада през 2008 г., отношенията с Тайван бяха много по-топли и бе изпратена голяма делегация.

Тайван и Пекин спорят от десетилетия за представителството на Олимпиадата.

От 1981 г. Тайван има споразумение с Международния олимпийски комитет да се състезава под името Китайски Тайпе.

Това беше компромис, който ще позволи на Тайван да се състезава в спорта, без да се представя като суверенна нация.

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

Събитието ще бъде тест за целите на Байдън

Редица държави също бойкотират игрите в Пекин. 

На 6 декември Съединените щати обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин, което включва отказ да разрешат на официални лица да пътуват до Китай.

В същото време в Игрите ще участва и отборът от спортисти. Вашингтон уведомява съюзниците си за плановете си, а по-късно Австралия и Великобритания официално подкрепиха инициативата на САЩ.

Япония и Дания отказаха да изпрати официална делегация на Олимпийските игри в Пекин заради ситуацията с човешките права в Китай.

В отговор Китай нарече подобно решение в противоречие с Олимпийската харта за политическа манипулация и обеща да предприеме контрамерки.