Тайван чака решение на правителството на САЩ дали на тайванските производители на чипове ще бъде разрешено да доставят американско оборудване за производството им до заводите си в Китай за неопределен период от време. Това обяви днес министърът на икономиката Ван Мей-хуа.

Миналия октомври администрацията на Байдън публикува широкообхватен набор от ограничения върху износа, включително мярка за изолирането на Китай от определени полупроводникови чипове, произведени с инструменти от САЩ. По този начин значително се разширява обхвата на опита за забавяне на технологичния и военен напредък на Пекин.

Правителството на Южна Корея заяви тази седмица, че на Samsung Electronics и SK Hynix ще бъде позволено да доставят американско оборудване за чипове на техните заводи в Китай за неопределено време без отделни одобрения от САЩ.

САЩ позволяват на корейски компании да внасят американско оборудване за чипове в Китай

САЩ позволяват на корейски компании да внасят американско оборудване за чипове в Китай

САЩ актуализира и кои компании могат да получават определени американски инструменти за производство на чипове

"Дали отнощението ще бъде същото като при Samsung и SK Hynix, зависи от съобщението на правителството на САЩ", каза Ван пред репортери в Тайпе.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) е контрактен производител (производител на комплектуващи изделия) на чипове, с пазарен дял от 55,9%. На второ място е GlobalFoundries (9,4%), а на трето - United Microelectronics Corporation (8,5%).

TSMC заяви миналата година, че е получила едногодишно разрешение от Съединените щати, което включва фабриката ѝ в Нанкин, Китай, която произвежда по-малко напреднали 28 нанометрови чипове. "Сега ще трябва да видим дали правителството на САЩ ще разхлаби допълнително мерките", каза тайванският министър.

От компанията не отговориха на искане за коментар по въпроса.

Ограничения на износа на чипове за изкуствен интелект за някои страни от Близкия изток
Обновена

Ограничения на износа на чипове за изкуствен интелект за някои страни от Близкия изток

Nvidia не даде причина за новите ограничения и не уточни кои държави в Близкия изток са засегнати, администрацията на Байдън отрича