Десет самолета на китайските военновъздушни сили навлязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван в сряда, придружавайки пет китайски военни кораба, участващи в патрулиране на "бойна готовност", съобщи министерството на отбраната на острова, второто подобно нахлуване тази седмица.

Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че от около 9 часа сутринта (4 часа българско време) е засякло общо 25 китайски самолета, участващи в операции в морето, включително изтребители J-10 и J-16, както и бомбардировачи H-6.

От тези самолети министерството каза, че 10 са пресекли средната линия на Тайванския проток, който преди това е служил като неофициална бариера между двете страни, или са навлезли в югозападната част на зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на Тайван или ADIZ.

Тези самолети са действали в координация с пет китайски военни кораба, участващи в патрули за "бойна готовност", се казва в съобщението.

Тайванските военни изпратиха кораби и самолети, за да наблюдават, каза министерството.

ADIZ е обширна зона, която Тайван наблюдава и патрулира, за да даде на силите си повече време да реагират на заплахи, а китайски самолети не са навлизали в териториалното тайванско въздушно пространство.

Вицепрезидентът на Тайван Уилям Лай заминава за Съединените щати тази седмица на път за Парагвай, което разгневи Китай, макар и да става дума само за транзитно преминаване.

"Приоритет" на Китай е да попречи на Лай да посети Съединените щати, каза посланикът на Пекин в САЩ миналия месец.

Китай предупреди САЩ да спре военната помощ за Тайван

Китай предупреди САЩ да спре военната помощ за Тайван

Призовават Вашингтон да не продължава да върви по този "погрешен и опасен" път.