Тайван представи първата си собствено разработена подводница в четвъртък, важна стъпка в проект, насочен към укрепване на отбраната на острова и възпирането срещу китайския флот, въпреки че няма да влезе в експлоатация още две години, предава "Ройтерс".

Тайван, който Китай разглежда като своя собствена територия, превърна местната програма за подводници в ключова част от амбициозен проект за модернизиране на въоръжените си сили, докато Пекин провежда почти ежедневни военни учения, за да утвърди своя суверенитет.

Президентът Цай Инг-уен, която инициира плана, когато пое поста през 2016 г., показа първата от осемте нови подводници в четвъртък в южния град Гаосюн.

"В миналото подводница, разработена в страната, се смяташе за невъзможна задача. Но днес подводница, проектирана и произведена от народа на нашата страна, стои пред очите ни", каза Цай, добавяйки, че тя ще играе важна роля в укрепването на флота на "способности за асиметрична война".

"Дори да има рискове и колкото и предизвикателства да има, Тайван трябва да предприеме тази стъпка и да позволи на самостоятелната политика за национална отбрана да расте и да процъфтява на нашата земя", каза Цай. Червеният флаг на Тайван, изобразяващ бяло слънце на фона на синьо небе, беше увит около носа на подводницата.

Цай каза, че подводницата ще влезе в експлоатация през 2025 г., присъединявайки се към две съществуващи подводници, закупени от Нидерландия през 80-те години.

Програмата за местни подводници се основава на опит и технологии от няколко държави - пробив за дипломатически изолирания Тайван.

Говорейки пред репортери в Тайпе, външният министър на Тайван Джоузеф Ву каза, че островът е изправен пред повишена заплаха от китайската военна тактика за натиск в "сивата зона" близо до острова с въздушни и военноморски дейности, Тайван трябва да укрепи отбраната си.

"Притежаването на нова подводница е една от тези стратегии. За всеки, който поставя под въпрос стратегията на Тайван за подводниците, аз бих бил най-категоричният защитник на Тайван да придобие подводници, защото това е необходимо, за да се предотврати възникването на война", каза Ву.

Тайван се надява да разположи най-малко две такива собствено разработени подводници до 2027 г. и евентуално да оборудва по-късни модели с ракети, каза ръководителят на програмата този месец.

Първата подводница с цена от 1,53 милиарда долара ще използва бойна система на Lockheed Martin Corp и ще носи произведени в САЩ тежки торпеда Mark 48. Той ще влезе в морски изпитания следващия месец, преди да бъде доставен на флота до края на 2024 г.

Адмирал Хуанг Шу-куанг, съветник по сигурността на Цай, ръководещ програмата, описа подводниците като "стратегическо възпиращо средство", което също може да помогне за поддържането на "жизнената линия" на острова към Тихия океан, като държи отворени пристанищата по източното крайбрежие на Тайван.

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

С военни учения Китай бори арогантността на сепаратистите в Тайван

Тайпе засече 16 китайски самолета край територията си