Сенаторът от Тексас Тед Круз спечели първичния вот на Републиканската партия в щатите Канзас и Мейн, предадоха информационните агенции.

В Канзас той събра 48.2% от гласовете, след него е Доналд Тръмп с 23.3%, трети е сенаторът Марко Рубио с 16.7%, четвърти е губернаторът на Охайо Джон Кейсик с 10,7%.

Круз спечели първичния вот и в щата Мейн, където той се проведе под формата на т. нар. „кокуси” – гласувания, организирани от представители на съответната партия. При другата форма на първичен вот – т. нар. „праймърис”, гласуването се организира от щатските власти.

Круз спечели около 8500 гласа срещу около 6500 за Тръмп. Трети остана Джон Кейсик.

Доналд Тръмп спечели в Луизиана и Кентъки. 

Преди това Круз спечели в Айова, Оклахома, Аляска и в родния си Тексас. Преди днешните първични зибори опонентът му Тръмп имаще победи в 10 щата.

В генералното класиране при набирането на делегатски гласове за националната партийна конференция води Тръмп с най-малко 375 гласа, следван от Круз с минимум 291. Марко Рубио засега разполага със 123 делегатски гласа, а Джон Кейсик - с едва 33. За спечелване на номинацията на републиканците са необходими 1237 гласа. 

След като узна за победата си в Кентъки, Доналд Тръмп прикани Рубио да се оттегли от надпреварата. Милиардерът заяви, че би желал да остане в двубой с Круз, който според него нямал шансове да победи в големи щати като Ню Йорк и Калифорния.

При демократите на първичния вот в Небраска победи сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс. Според неокончателни данни той печели около 55% от гласовете срещу 45% за Хилари Клинтън.

Преди това стана ясно, че Сандърс печели победата и в щата Канзас.

В Луизиана вотът беше спечелен от Хилари Клинтън.

В крайна сметка, след поредния тур от първичните избори при републиканците продължава да води Тръмп с 378 делегати пред Круз с 295, следват Рубио със 123 и Касич с 34. Припомняме, номинацията се печели от този, който събере 1237 гласа.

При демократите Клинтън е с 1121 гласа пред Сандерс с 479. За спечелването на кандидат-президентската номинация се изискват 2383 делегатски гласа.