Иран заяви пред Международния съд в Хага, че Съединените щати са създали "индустрия на съдебни спорове" срещу Техеран в нарушение на международното право, съобщава "Ройтерс".

Адвокатите на Иран, които заведоха делото си пред Международния съд през 2016 г., обвиниха Вашингтон, че е нарушил договор за приятелство от 1955 г., като е позволил на американските съдилища да конфискуват активи на ирански компании, включително 1,75 милиарда долара от Централната банка на Иран.

От своя страна Вашингтон твърди, че е предприела тази стъпка, за да бъдат присъдени обезщетения на жертвите на терористични атаки, спонсорирани от Иран. Ислямската република обаче отрича да подкрепя тероризма.

Иран заплаши САЩ с международен съд

Иран заплаши САЩ с международен съд

Заради действия против ирански дипломати в международни организации

Договорът за приятелство от 50-те години на миналия век е подписан много преди Ислямската революция в Иран през 1979 г., при която е свален подкрепяният от САЩ шах, поради което следва прекъсване на отношенията между двете страни.

След като Иран подаде два иска въз основа на договора от 1955 г., който предоставя юрисдикцията на Международния съд, Вашингтон официално се оттегли от споразумението през 2018 г.

Съединените щати ще пледират по делото в сряда. В по-ранни изслушвания адвокатите на Вашингтон настояваха, че съдът трябва да отхвърли исковете на Иран, тъй като самият Техеран е нарушил договора от 1950 г., като се твърди, че е спонсорирал международния тероризъм.

Международният съд, известен още като Световен съд, е върховният съд на ООН, който се занимава със споровете между отделни държави. Решенията му са обвързващи, въпреки че институцията няма власт да ги наложи, а Съединените щати и Иран са сред малкото страни, които вече са пренебрегвали решенията му.

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

Международният съд изслушва Иран срещу санкциите на САЩ

За Вашингтон делото е без стойност, а съдът иска САЩ да зачитат решенията