Руска телевизия внезапно е спряла излъчването на комедиен сериал с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, след като подмятане на груба шега за руския президент Владимир Путин е било излъчено в Далечния изток на Русия, пише "Гардиън".

Политическата сатира "Слуга на народа" послужи като платформа за бившия комик Володимир Зеленски да спечели популярност и в крайна сметка да спечели президентските избори в Украйна, във вот до голяма степен воден от гняв към предишните ръководители на страната.

Ала с остри шеги, насочени срещу Путин, мнозина се чудеха колко дълго ще продължи излъчването на сериала във внимателно контролирания телевизионен ефир в Русия.

Отговорът е по-малко от една вечер.

След бързо редактиране на шега, направена за сметка на Путин в премиерата на сериала, телевизионният канал TNT впоследствие е спрял излъчването на 23-те епизода, заменяйки ги с комедийни сериали, които е по-малко вероятно да раздразнят Кремъл.

От TNT не са отговорили на исканията на "Гардиън" за коментар. От телевизията са заявили за руския вестник "Ведомости", че никога не били планирали да излъчват целия сериал и че излъчването било "маркетингов ход" за нейната онлайн стрийминг услуга. Епизодът все още е достъпен там.

"Слуга на народа" следва невероятното изкачване на Зеленски от гимназиален учител до президент на Украйна, след като неговата тирада срещу корупцията стана много популярна сред украинците.

В премиерата на сериала Зеленски, играещ ролята на нов президент на Украйна, избира нов часовник, който да отговаря на тези, носени от други държавни ръководители.

Казват му, че Путин носи Hublot.

"Путин е Хуйло?", отговаря Зеленски.

Думата "Хуйло" произлиза на думата "хуй" в руския жаргонен език и означава "лош, неприятен човек". Фразата "Путин е хуйло" стана популярен лозунг след избухването на конфликта в Югоизточна Украйна и може да бъде чут на митинги против Путин и да се види в графити, изрисувани по стените в Украйна.

Не е ясно дали тази шега е била достатъчна, за да предизвика спирането на сериала, тъй като той съдържа редица шеги за Русия и Путин. Но в по-късни излъчвания на "Слуга на хората" в сряда вечерта, включително и тези, излъчени в Москва, шегата е била редактирана.