Премиерът на Великобритания Тереза ​​Мей призова Европейския съюз да сключи нова сделка за границата в Северна Ирландия и поиска от Брюксел да отговори бързо на плана за "бяла книга", за да се избегне вреден и неприемлив Брекзит, съобщава "Ройтерс".

В реч пред политици и бизнес лидери в Белфаст, Мей определи твърдата граница между Северна Ирландия и Ирландия, след като Великобритания напусне блока, като "почти немислима" и отхвърли настоящия план на ЕС като "неприложим".

Вместо това, Мей обясни, че ЕС трябва да се ангажира с "Бялата книга", публикувана по-рано този месец и предлага преговори за възможно най-близки отношения за търговия със стоки с цел защита на бизнеса и изпълнение на ангажимент за избягване изграждането на инфраструктура по границата.

Сега "ЕС трябва да отговори. Не просто да се връща на предишни позиции, които вече са доказани като неприложими", коментира Мей. 

Брекзит все още може да бъде спасен, вярва Борис Джонсън

Брекзит все още може да бъде спасен, вярва Борис Джонсън

Ние доброволно предлагаме икономическа васалност

500-километровата граница се превърна в един от най-големите препъникамъни в преговорите.  Мей се съгласи в края на миналата година по принцип с обвързващ "възстановителен механизъм" за осигуряване на граница, независимо от бъдещите връзки между ЕС и Обединеното кралство, но по-късно се отказа от предложението на ЕС и разглежда Северна Ирландия като отделна митническа зона спрямо останалата част от Обединеното кралство.

Нейните съюзници в парламента гневно се противопоставиха на споразумения, които биха създали някаква граница между Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство.

"Икономическото и конституционно изместване на официална митническа граница от трета страна в нашата страна е нещо, което никога няма да приемем и вярвам, че никой британски премиер не би могъл да приеме това", коментира Мей.

ЕС предупреди бизнеса да се подготви, че британците може да напуснат блока без съгласувани условия, макар че длъжностни лица и дипломати все още смятат, че някаква сделка е по-възможно, дори и само защото разходите за двете страни биха били огромни.

Мей заплашила с предсрочни избори преди ключовия вот вчера

Мей заплашила с предсрочни избори преди ключовия вот вчера

Мей предупредила проевропейските депутати

Докато Мей се опитва да убеди Брюксел да направи отстъпки за Северна Ирландия, тя също се опитва да намери подкрепата в своята Консервативна партия, след оставките в кабинет й миналата седмица.

Борис Джонсън посочи, че границата е най-голямата грешка в преговорите с ЕС за гладко излизане от блока през следващата година.