Британският премиер Тереза Мей предупреди, че няма да е лесно да се постигне компромис за Брекзит между управляващите консерватори и опозиционните лейбъристи, но и двете партии трябва да работят заедно за осъществяване на целта за излизане на страната от Европейския съюз, съобщава "Ройтерс".

ЕС се съгласи на отсрочване на Брекзит с шест месеца до 31 октомври, а Тереза Мей се опитва да се договори с Лейбъристката партия, за да получи одобрение от парламента за споразумението си за излизане на Великобритания от Общността.

Отлагат Брекзит до 31 октомври

Отлагат Брекзит до 31 октомври

По-рано Франция се изказа против дълга отсрочка…

"Това не е нормалният начин на протичане на британската политика... Постигането на споразумение няма да е лесно, защото за да бъде успешно то, ще трябва и двете страни да направят компромис", подчерта Мей пред британския парламент.

По думите ѝ обаче независимо колко голямо предизвикателство може да е това, "дълбоко вярвам, че при тази уникална ситуация, при която Камарата на общините е в безизходица, е дълг и на двете партии да се стремят да работят заедно за осъществяването на това, за което гласуваха британците".

ЕС не се страхувал от Брекзит без споразумение

ЕС не се страхувал от Брекзит без споразумение

Меркел настоя Великобритания да получи достатъчно време

Тереза Мей призова парламента да се обедини възможно най-скоро около компромис за Брекзит, за да се избегне участие на Великобритания в европейските избори през следващия месец.

Тя все още се надява, че може да бъде постигнато споразумение, въпреки че Камарата на общините вече три пъти отхвърли плана ѝ за Брекзит.

Ако този подход се провали, тя отново обеща поредица от гласувания в парламента по ограничен брой варианти, като се съгласи да приеме резултатите.

Брекзит излиза много солено на ЕС според Борисов

Брекзит излиза много солено на ЕС според Борисов

Евролидерите имали различни предложения за отсрочка на Брекзит