Британският премиер Тереза ​​Мей заяви в Пекин, че е поела ангажимент да задълбочи отношенията на Великобритания с Китай въпреки Брекзит и ще проучи всички възможности за бъдещи търговски отношения, съобщава "Ройтерс".

Мей е на тридневно държавно посещение в Китай, придружена от бизнесмени от сектори, с които Великобритания счита, че може да посрещне нарастващото потребление на китайската средна класа. Двете страни са се споразумели да премахнат забраната за износ на британско говеждо месо в Китай до шест месеца, коментира Мей.

Връзките на Китай с Великобритания няма да се променят заради промените в отношенията между Великобритания и ЕС, коментира китайският премиер Ли Къцян. Двамата с Тереза Мей, обсъждат поддържането на свободната търговия и Китай отвори повече пазарите си за селскостопански продукти.

Целта на Мей в срещите с президента Си Дзинпин и премиера Ли Къцян е да опита да върне Великобритания в международната надпревара за участие в китайския бум в сектора на услугите и ролята на страната извън Европейския съюз.

Преди посещението, Мей признава, че двете страни са имали различията по отношение на китайското свръхпроизводство на стомана, обвинявано в нанасянето на вреда на британската стоманодобивна индустрия.

"Ще продължим да обсъждаме какво можем да направим, за да се справим със свръхкапацитета в световен мащаб в сектори свързани със стомана, а и да се уверим, че наши компании внедряват и разработват нови продукти и тяхната интелектуална собственост и права са напълно защитени", коментира Мей.

Великобритания изразява предишната си загриженост относно нарушенията на правата на човека и демократичното развитие в бившата британска колония Хонг Конг.

Китайските власти изразяват все пак безпокойство относно това, какво означава Брекзит за китайските фирми инвестирали във Великобритания.

Сделки, които се очаква да бъде обявена по време на посещението, е споразумение от 550 милиона паунда за борсови операции, партньорства и търговски договори в образователния сектор.