Бразилия "засили отбранителните действия" по северната си граница, докато наблюдава териториален спор между своите съседи Гвиана и Венецуела. Това заяви министерството на отбраната на страната, съобщава "Ройтерс".

"Министерството на отбраната следи ситуацията. Отбранителните действия са засилени в северния граничен район на страната, който изисква по-голямо военно присъствие", се казва в изявление от сряда.

Стремежът на Бразилия да премести повече военни ресурси на север идва на фона на нарастващото напрежение между двете страни заради богатия на петрол регион, известен като "Есекиба", който представлява над две трети от общата земна маса на Гвиана.

Претенциите на Венецуела върху "Есекиба" бяха източник на дългогодишен териториален спор. През последните години те са възобновени след откриването на нефт и газ от Гвиана близо до морската граница.

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Венецуела възобновява доставките на петрол след вдигането на санкциите

Но САЩ не отмениха всички ограничения

На 3 декември венецуелците ще гласуват на референдум за "правата" върху региона. Очаква се Международният съд да се произнесе в петък по искане на Гвиана референдумът да бъде отменен. Правителството на Венецуела заяви, че ще продължи напред, независимо от всичко.

Венецуела протестира срещу петролен търг, обявен от Гвиана през септември, с аргумента, че офшорните зони са предмет на спор и компаниите, на които са възложени териториите, няма да имат права да ги изследват.

Венецуелското министерство на комуникациите не отговори веднага на искане за коментар относно действията на Бразилия.

Лула да Силва предупреди ООН за възможен преврат в Гватемала

Лула да Силва предупреди ООН за възможен преврат в Гватемала

Той изрази опасения относно рисковете за демокрацията в централноамериканската страна