Венецуелската държавна петролна компания PDVSA започна да се свързва с клиенти с договори за доставка на суров петрол на фона на временното вдигане на санкциите на САЩ. Това съобщава в четвъртък "Ройтерс", като цитира свои източници.

Част от венецуелския суров петрол ще потече към клиенти, на които преди това е било забранено да извършват транзакции.

Не се очаква обаче да се увеличи значително влошеното производство на петрол във Венецуела или по-силен износ.

Търговското подразделение на PDVSA загуби много от своя квалифициран персонал с петролни търговци, които напуснаха поради ниски заплати. Тази загуба на опит означава, че новите преговори може да отнемат време или да доведат до малко нови сделки за износ през шестте месеца на лиценза.

Добивът на петрол във Венецуела, която може да се похвали с най-големите резерви на суров петрол в света, сега е средно 780 000 барела на ден (bpd) и промените в лиценза могат да помогнат за увеличаване на паричния поток на PDVSA, като най-малкото намалят набора от посредници, продаващи своя петрол с отстъпка на клиентите, предимно в Азия.

Венецуела вече може да получава директни плащания за стоки или услуги съгласно лиценза, издаден от OFAC, който наблюдава американските санкции.

Ограниченията за плащане намалиха постъпленията от продажба на PDVSA и нейните съвместни предприятия, които бяха упълномощени само да доставят товари за изплащане на дълг, докато паричните средства, движещи се към Венецуела, бяха забранени. 

САЩ премахнаха някои санкции срещу Венецуела

САЩ премахнаха някои санкции срещу Венецуела

Разхлабват мерките за енергийния сектор

Печалбите на PDVSA бяха силно ограничени от санкции през последните четири години. Тъй като на нейните традиционни клиенти беше забранено да правят бизнес с нея, компанията трябваше да продава петрола си на непрекъснато променяща се група от посредници, желаещи да търгуват товари срещу големи ценови отстъпки.

От ноември, когато Вашингтон упълномощи Chevron да разшири съвместните си предприятия с PDVSA и да изнася венецуелски суров петрол за САЩ, това споразумение и няколко други осигуриха единствения достъп на PDVSA до западните пазари.

Тези споразумения обаче са ограничени до сделки за изплащане на дълга, така че малко пари достигат до хазната на PDVSA, ограничавайки способността й да разшири производството и износа на петрол.

"Най-голямата краткосрочна полза в година на избори е да продаваме петрол на пълна цена на най-печелившия пазар, Съединените щати", написа в социалните мрежи Франсиско Моналди, латиноамерикански експерт по енергийния пазар в Института Бейкър към университета Райс медии. Дори в случай че санкциите бъдат възстановени."

Русия и Венецуела засилват производството на петрол

Русия и Венецуела засилват производството на петрол

Това съобщи руският външен министър Сергей Лавров след посещението си

Припомняме, че ден по-рано Министерството на финансите на Съединените щати обяви на официалния си сайт в четвъртък разрешаването на някои транзакции към Венецуела, които иначе биха били забранени съгласно програмата за санкции.

Решението на Вашингтон беше взето след "обявяването на политическо споразумение между представители на Мадуро и Единната платформа, като част от дългогодишната политика за подкрепа на мирното възстановяване на демокрацията".

Транзакциите са свързани предимно с петролния, газовия и златодобивния сектор на Венецуела.

В същото време всички останали санкции, наложени от САЩ срещу Венецуела, остават в сила.