Министърът на петрола на Венецуела Тарек Ел Айсами обяви във вторник подписването на договори с петролната компания Chevron, след като правителството на Съединените щати облекчи икономическите санкции, наложени на карибската страна в събота, позволявайки на компанията да възобнови дейността си за добив на ресурси, съобщават ЕФЕ и "Суисинфо".

Чрез социалните мрежи Ел Айсами съобщи за "успешна работна среща" с президента на Chevron Венецуела Хавиер Ла Роса и припомни, че през 2023 г. компанията ще отбележи 100 години от дейността си в страната.

"В следващите няколко часа ще подпишем договорите за насърчаване на развитието на смесени компании и производството на петрол, както винаги сме правили, в условията, установени в конституцията и други закони на Венецуела".

САЩ готвят Chevron за значително увеличение на добива на петрол във Венецуела

САЩ готвят Chevron за значително увеличение на добива на петрол във Венецуела

Възможно е облекчаване на санкции и освобождаване на някои венецуелци от американски затвори

Министърът добави, че след подписването на тези споразумения, за които не са известни подробности, ще дойде време за "производство", след като приключи октомври с добити 717 000 барела на ден (bpd), далеч от целта на правителството, което планира да затвори година с два милиона суров петрол на ден.

САЩ обясниха в събота, че разрешението не позволява на венецуелската държавна компания PDVSA да получава печалби от продажбите на петрол на Chevron и позволява дейност, свързана със съвместните предприятия на американската компания в карибската страна, а не други дейности с PDVSA.

Според Министерството на финансите тази мярка отразява дългосрочната политика на Съединените щати "за предоставяне на целенасочено облекчаване на санкциите въз основа на конкретни стъпки, които намаляват страданието на венецуелския народ и подкрепят възстановяването на демокрацията".

Изпълнителната власт на САЩ взе всяко решение относно Chevron при условие, че правителството на Николас Мадуро и опозицията се върнат на масата за преговори в Мексико, което се осъществи миналата събота, когато те се съгласиха да отключат пари от Венецуела в чужбина за увеличаване на социалните инвестиции.

Управляващи и опозиция във Венецуела подписаха споразумение

Управляващи и опозиция във Венецуела подписаха споразумение

Като част от подновяване на преговорите