Chevron Corp може да спечели одобрението на САЩ за значително разширяване на операциите във Венецуела, след като правителството на Венецуела и неговата опозиция подновят политическите преговори, казаха в сряда трима души, запознати с въпроса, съобщава "Ройтерс".

Разрешението на САЩ за Chevron да помогне за възстановяването на спадащото производство на петрол в страната беше една от най-големите пречки за провеждането на преговори между правителството на Венецуела и неговата опозиция.

Американски официални лица тази година се опитаха да изгладят връщането към преговорите между социалистическия президент Николас Мадуро и опозицията в страната, като предложиха леко облекчаване на санкциите и освобождаването на някои венецуелци от американски затвори.

Както венецуелските партии, така и официалните представители на САЩ настояват да проведат преговори в Мексико Сити този уикенд, първите от октомври 2021 г. Мадуро спечели влияние тази година с новоизбраните леви лидери в Бразилия и Колумбия и отслабващата подкрепа на опозицията.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън има причина да предостави по-широк лиценз, тъй като ръстът на производството на шисти в САЩ се забавя, износът на петрол от Русия се свива под санкциите и Саудитска Арабия сигнализира за възможни съкращения на добива от ОПЕК.

Тази година Съединените щати не позволиха на цените на петрола да се повишат, като освободиха повече от 200 милиона барела от националните петролни резерви за спешни случаи. Тези издания приключват следващия месец.

Администрацията на Байдън сигнализира, че всяко облекчаване на санкциите на Венецуела, включително предоставянето на широк лиценз на Chevron за съживяване на добива на петрол и възстановяване на търговските привилегии във Венецуела, ще дойде само ако двете страни са напреднали в политическите преговори.

Преди санкциите: Русия ударно изнася петрол

Преди санкциите: Русия ударно изнася петрол

Кремъл залага на сивата търговия с нефт