Ануар ал-Аулаки, който е сочен за терорист номер 1 в света и по-опасен от Осама бен Ладен, е бил поканен на вечеря в Пентагона малко след атаките на 11 септември.

Това съобщи АФП, като се позова на говорителя на Пентагона полковник Дейв Лапан. Срещата между йеменеца и служители на министерството е станала едва няколко месеца след смъртоносните атаки, най-вероятно около Коледа.

Аулаки е бил поканен в Пентагона, за да бъде установен по-тесен контакт с мюсюлманската общност в САЩ, обясни говорителят. Срещата е била от неформален характер, като от Аулаки са били изискани повече разяснения за естеството на исляма, допълни Лапан.

Според данни на Foxnews по време на срещата той е осъдил Ал-Кайда и терористичните нападения в Ню Йорк.

39-годишният Ануар ал-Аулаки е роден през 1971 г. в САЩ в семейство имигранти от Йемен. Той е включен в обновения списък на ЦРУ с лицата, които подлежат на незабавно елиминиране, тъй като представлява най-голямата терористична заплаха за съвременното общество според специалистите.

Аулаки е най-известният днес радикален ислямист, който активно използва интернет  и видеотехнологии, за да пропагандира тероризъм и да мобилизира фанатично настроени хора за борба срещу Запада.

Издирваният от западните специални служби бе уличен и в контакти с трима от атентаторите, извършили нападенията над двете кули-близнаци в Ню Йорк.