Адвокатите на основния заподозрян за ислямистките терористични атаки през миналата година в Париж обявиха, че повече няма да го защитават, съобщава БиБиСи.

Салах Абдеслам ще използва правото си да мълчи, отбеляза един от адвокатите, Франк Бертон, пред френската телевизия BFMTV.

„Ние казахме от самото начало, че ако нашият клиент запази мълчание, ние ще се откажем да го защитаваме”, уточни адвокатът заедно с колегата си Свен Мери.

При терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г. срещу барове, ресторанти, концертна зала и френския национален стадион „Стад дьо франс” бяха избити 130 души.

Терористичната групировка ДАЕШ („Ислямска държава”) пое отговорност за тях

Салах Абдеслам беше арестуван в Брюксел през март, като запази мълчание до прехвърлянето му във Франция през април.

Той е наблюдаван 24 часа в денонощието от видеокамера в килията му. Адвокатът Бертон изтъкна през май, че Абдеслам е бил „особено разтревожен” от наблюдението.

Абдеслам се смята, че е изиграл ключова роля в планирането на парижките атаки и транспортирането на терористите, но разследващите предстои да определят каква е била по-конкретно неговата роля.

Адвокатите са информирали Абдеслам, че няма да го представляват на 6 октомври. Според френската телевизия в момента той не искал да бъде представляван от друг адвокат.

Процесуално представителство не се изисква, докато разследването продължава, но ще бъде необходимо по време на съдебния процес срещу него.