Телата на 14 шиити, отвлечени вчера, бяха открити в овощна градина северно от Багдад, предаде „Ал Арабия", позовавайки се информация от иракските сили за сигурност.

Жертвите от населения предимно със сунити град Мишахда са били нападнати в домовете си от терористи, облечени във военни униформи. Всички те са били разстреляни в главата и гърдите, става ясно от официални източници, пожелали анонимност. Поне петима от убитите са роднини.

От началото на американската военна инвазия в Ирак преди 11 години, сблъсъците на религиозна основа в Ирак са ежедневие. Въпреки това през последните месеци насилието започна да се доближава до нивата от началото 2007-а година, когато противопоставянето между двете най-големи разклонения на исляма бе най-сериозно.

Размириците започнаха в края на 2012-а, когато областите, населени предимно със сунити, се опълчиха на ръководеното от шиитите правителство с мотива, че религиозната им група бива маргинализирана и подлагана на тежки репресии. Антиправителствени лагери бяха издигнати в градовете Анбар, Тикрит и Киркук.

Недоволството на сунитите стана още по-силно, след като на 23 април миналата година правителството използва военна сила, за да потуши антиправителствена демонстрация в град Хауиджа, в близост до Киркук. При нападението над протестиращите загинаха няколко десетки сунити, а стотици бяха ранени.

През декември иракският премиер Нури ал-Малики обяви, че Анбар се е превърнал в шабквартира за дейността на „Ал Кайда" в региона и изпрати допълнителни сили за сигурност, които да озаптят недоволството.