Терористичните групировки ДАЕШ ("Ислямска държава") и "Ал Кайда" виждат коронавируса като заплаха, но някои от техните бойци също така виждат катастрофата от пандемията като възможност да спечелят повече привърженици и да нанасят по-силни удари от преди, отбелязва "Асошиейтед прес".

Послания от ислямистките екстремистки групировки показват безпокойство относно вируса, примесено с перчене, твърдейки, че това било наказание за немюсюлманите, като същевременно призовават последователите си да се покаят и да се грижат за себе си.

"Ал Кайда" са предложили в изявление във вторник немюсюлманите да използват времето си в карантина, за да научат за исляма.

Ала в остър коментар в бюлетина си "Ал Наба" в средата на март, ДАЕШ призова последователите си да не проявяват милост и да предприемат атаки в това време на криза.

В коментар във вторник Международната кризисна група предупреди, че пандемията заплашва глобалната солидарност, която е ключова за борбата срещу екстремистите.

"Почти е сигурно, че COVID-19 ще препятства вътрешните усилия за сигурност и международното сътрудничество за борба с ДАЕШ, позволявайки на джихадистите по-добре да подготвят големи терористични атаки", посочват от Международната кризисна група.

Въпреки че анализаторите отбелязаха, че е твърде рано да се каже за кои атаки могат да бъдат обвинени екстремистите, експлоатиращи коронавируса, ислямистките терористи в края на март извършиха най-кръвопролитното си нападение срещу военните в Чад, които допринасят значително за нарастващите усилия за борба с тероризма в Африка, убивайки най-малко 92-ма чадски войници близо до границата с Нигерия и Нигер.

В Египет двама военни представители, пожелали да останат анонимни, са съобщили за ръст на нападенията на ДАЕШ през март в неспокойната северна част на Синайския полуостров, но силите за сигурност са успели да осуетят най-малко три други големи атаки.

Въпреки че Сирия и Ирак не наблюдават засилване на нападенията на ДАЕШ след разпространението на вируса там, пандемията подтикна коалицията, предвождана от САЩ, да прекрати обучението на силите за сигурност в Ирак на фона на планирано изтегляне от няколко бази.

На други места има признаци, че американските, британските и други военни се изтеглят заради коронавируса, което оставя поле за действие на екстремистите.

Това е опасност в горещите точки на Африка - Сахел, района на езерото Чад и Сомалия, където американските военни вече притесняват съюзниците през последните месеци, обмисляйки съкращения, за да се съсредоточат върху заплахите от Китай и Русия.

"Всяка държава, която е заинтересована да се завърне в Африка, ще се възползва от възможността да го направи", изтъква Клионад Рейли, изпълнителен директор на проекта "Данни за събития и места на въоръжени конфликти", който проследява дейностите на екстремистите по целия свят, като предупреждава: "Това ще бъде изключително лошо."

Говорителката на командването на САЩ за Африка (AFRICOM) лейтенант Кристина Гибсън е заявила пред "Асошиейтед прес", че "въпреки че размерът и обхватът на някои дейности на AFRICOM бяха коригирани, за да се гарантира безопасността и защитата на силите - както на САЩ, така и на партньорската страна, нашият ангажимент към Африка продължава". Тя не е предоставила подробности за засегнатите операции, но посочи, че AFRICOM все още разполага с около 5 200 военнослужещи на континента във всеки един момент.

Мисията на британската армия в Кения, която осигурява обучение за борба с тероризма и други умения, тази седмица обяви, че всички армейски семейства се завръщат във Великобритания заради вируса.

В Сомалия свързаните с "Ал Кайда" терористи от "Аш Шабаб" са провели рядка 5-дневна среща на главатарите си през март, на която е бил обсъден коронавирусът. В комюнике терористичната групировка призна неговата "извънредна заплаха" за света, включително за мюсюлманите.

По-късно говорител на "Аш Шабаб" е отбелязал пред "Асошиейтед прес", че е твърде рано да се коментира дали групировката ще се съобрази с молбата на ООН за спиране на атаките, които продължиха, или дали ще позволи на здравните работници достъп до районите, които контролира.

В Афганистан талибаните стигнаха още по-далеч, публикувайки видеоклипове за дезинфекция и снимки на бойците си, раздаващи маски за лице и сапун. Те също така са предложили гаранции за сигурност на всяка хуманитарна група, която подпомага жертвите на вируса или помага да спре разпространението му.

Говорителят на талибаните е коментирал пред АП, че "ако, не дай Боже, заразата се разрази в район, където ние контролираме положението, тогава можем да спрем да се сражаваме в този район".