„Ислямска държава” най-вероятно стои зад тройния самоубийствен атентат на летище „Ататюрк” в Истанбул, при който бяха убити 44 души. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Хюриет”. Той допълни, че те принадлежат на ада.

„Видяхте какво се случи на летището и най-вероятно това са ДАЕШ”, каза Ердоган на церемония в Истанбул.

„Те казват, че правят това в името на исляма. Те нямат нищо общо с исляма. Те принадлежат на ада. Който убие една душа, все едно е убил цялото човечество. Жертвите са невинни, деца, жени, възрастни. Те пътуват, не знаят какво се случва и се сблъскват със смъртта. Никой няма право да прави това”, заяви Ердоган.

Разкриха имената на двама от атентаторите на истанбулското летище

Разкриха имената на двама от атентаторите на истанбулското летище

Според източник от прокуратурата това са Раким Булгаров и Вадим Османов

Припомняме, че 44 души, включително 19 чужденци, са убити при атентата. 239 души пострадаха. Терористите атакуваха летище „Ататюрк” вечерта на 28 юни. Те първо откриха огън, а след това се самовзривиха.

Ердоган се закани Турция да продължи борбата с тероризма.

„Надявам се, че ние ще сложим край на този тероризъм рано или късно, мирните дни са близо”, заяви турският президент. „Те (ПКК и Народната демократична партия) не обичат моите кюрдски братя. Напротив, те са враг на кюрдите. Когато имунитетът им падне, те ще пратят цената за това, което са направили", категоричен е Ердоган.

Междувременно, турският премиер Бинали Йълдъръм благодари на света за показаната солидарност с Турция след терористичната атака.

„Много държави по целия свят споделиха мъката ни след атаката”, заяви Йълдъръм пред журналисти в Анкара преди да отпътува за Хатай на сирийската граница.

Той подчерта, че турският народ се нуждае от братство и солидарност в трудни времена, които скоро ще свършат.