Няколкостотин поддръжници и противници на експремиера на Украйна Юлия Тимошенко организираха „шумова атака" срещу съда, разположен в центъра на столицата Киев. За днес е насрочено поредното заседание по делото срещу бившия премиер.

Участниците в акцията искат съдите да накажат Тимошенко заради газовите договори с Руската Федерация. Участниците в друга акция пък са се „въоръжили" с огромни тонколони, от които кънти обръщение на бившия депутат от „Партията на регионите" Олег Калашников, който критикува действията на Тимошенко.

Нейните поддръжници обаче заглушават тези критики с мощна рок музика. Според очевидци, минувачите буквално претичват централните улици със запушени уши заради силния шум и музика.

От полицията в града поясниха, че е демонстрациите участват около 300 човека. На този етап няма сигнали за инциденти.

Срещу Юлия Тимошенко са образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ."  

Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия. Генералната прокуратура официално предяви на 13 април обвинение към Тимошенко за превишаване на длъжностните правомощия при изготвянето на договора за доставка на руски газ през 2009 година. На 11 април първият заместник на Генералната прокуратура на Украйна обясни, че договорите между „Нафтогаз" и „Газпром", в която е договорена цена 450 долара за 1000 кубически метра са причинили щети на държавата в размер на 200 милиона долара.

Тя беше арестувана на 24 май, след което срещу нея бяха образувани две дела. Едното обвинение е за нецелесъобразно разходване на 480 милиона евро и превишаване на служебните правомощия при закупуване на автомобили на „Бърза помощ." Второто обвинение е свързано с газовите договори с Русия.

На 30 юни прокуратурата в Украйна наложи запор на имуществото на експремиера Юлия Тимошенко и на бившия министър на вътрешните работи Юрий Луценко. Двамата са обвинени в превишаване на правомощията,

Юлия Тимошенко падна от власт на 3 март 2010 година, когато украинският парламент подкрепи вота на недоверие срещу оглавяването от нея правителство. Вотът на недоверие беше гласуван само ден след като управляващата коалиция в Украйна се разпадна.