Демократичните страни по света са изправени пред тежка криза на общественото доверие. Това е заключението на голямо социологическо проучване, публикувано днес, съобщава "Ройтерс".

Докладът на германската социологическа агенция Dalia Research, озаглавен "Индекс на възприятие на демокрацията 2018", е установил, че доверието в правителствата изглежда дори по-ниско сред хората в демократичните страни, отколкото в държавите, смятани от социологическата агенция за недемократични.

"Най-големият риск за демократичните страни в момента е, че обществеността вече не ги вижда като демократични", изтъква Нико Ясперс, който е изпълнителен директор на Dalia Research.

На въпрос "смятате ли, че вашето правителство действа във ваш интерес?", 64 процента от анкетираните, живеещи в демократични страни, за отговорили "рядко" или "никога".

В недемократичните страни 41 процента са посочили същото, според проучването, в което са участвали 125 хил. души в 50 страни.

Кения, Австрия, Португалия, Швеция и Дания са страните, в които най-голям процент хора са заявили, че правителството не е действало в техен интерес.

Кения е категоризирана като "частично свободна", а останалите четири страни като "свободни" в класацията на американската неправителствена организация Freedom House, която Dalia Research са използвали за целта на проучването.

Хората в Саудитска Арабия, Египет, Турция и Китай, всички те категоризирани като "несвободни", най-рядко са давали този отговор.

Запитани "чувствате ли, че гласът на хора като теб има значение в политиката?" 54 процента от гражданите в демократичните страни са отговорили, че гласовете им "рядко" или "никога" имат значение, в сравнение с 46 процента в недемократичните страни.

От десетте страни, които са имали най-висок процент на хора, които посочват, че техните гласове рядко или никога не са били чувани, девет са демокрации.

"Въпреки че гражданите в демократичните общества биха могли свойствено да бъдат по-критични към правителството си в сравнение с онези, които живеят в недемократични общества, възприятието е често толкова важно, колкото и реалността, и следователно последиците от констатациите остават съществени и себеопознавателни", се изтъква в доклада.