В момента Русия използва всички свои сили, за да използва максимално оставащата й възможност и да постигне някакви успехи на фронта, преди новите американски оръжия за Украйна да пристигнат на бойното поле.

Според The Hill руските сили са превзели няколко села в Източна Украйна миналата седмица и възнамеряват да завземат допълнителна територия през следващите дни. Ракетните удари и ударите с безпилотни самолети на Русия също стават все по-ефективни, тъй като Украйна не разполага със защитни оръжия, за да отблъсне атаките.

"Но възможността Русия да се възползва от слабостта на Украйна бързо избледнява и й остава малко време, преди американските оръжия да залеят бойното поле и да активизират украинските сили", отбелязва изданието.

Майкъл О'Ханлън, експерт от мозъчния тръст Brookings Institution, отбелязва, че руските сили могат да "ускорят темпото и да увеличат кръвопролитията с 10 до 20%" между обявяването на новата помощ от САЩ миналата седмица и момента, в който тези оръжия пристигнат в Украйна.

Както се отбелязва в публикацията, Русия започна да действа по-агресивно тази пролет, отчасти за да поеме инициативата след забавянето на американската помощ за украинските защитници.

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Русия излага трофейни западни оръжия от Украйна преди 9 май

Дълги опашки от хора се образуваха на входа на изложбата, озаглавена "Трофеите на руската армия"

Джон Хербст, бивш посланик на САЩ в Украйна, прогнозира, че Русия може допълнително да ускори офанзивата си, като се има предвид скоростта, с която САЩ изпращат помощта си за Украйна.

Той отбеляза, че ще бъде доста опасен период, докато пристигне голяма част от помощта. Въпреки това той добави, че според него най-опасният момент вече е отминал, като се има предвид, че украинците на свой ред са засилили използването на оръжията, които разпределят по дажби от миналата есен, знаейки, че скоро ще бъдат попълнени.

"Мисля, че през следващите две, три или четири седмици те ще загубят съвсем малко или никаква територия", каза Хербст.

Разузнаването на САЩ: Няма вероятност войната в Украйна да приключи скоро

Разузнаването на САЩ: Няма вероятност войната в Украйна да приключи скоро

Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс свидетелства пред комисията по оценката на разузнавателната общност за 2024 г.