Конвенционалните въоръжени сили на американската армия имат значителен потенциал и обхват, но също така им липсва издръжливост да спечелят продължителна война срещу равен или почти равен противник. Деструктивността на съвременните неограничени методи на неядрена война бързо изчерпва съществуващата основна сила, оставяйки на страната само няколко възможни военни възможности за решения и действия.

Това посочва в анализ за The National Interest военният експерт Уилям Адлър.

Постепенното усъвършенстване на доктрината, глобалното разполагане и организационната структура на въоръжените сили са стъпки в правилната посока, но те не са достатъчни, за да осигурят предимството на САЩ в мащабна война с конвенционални оръжия. Политическите и военните лидери търсят решения в безплодни дебати за финансиране, сравнения на силите и придобивания, но не са в състояние да се справят с едно от критичните предизвикателства пред успеха на войната: автономията. Способността за възстановяване на изразходвания боен потенциал е от съществено значение за поддържане на бойна стабилност в продължителна война. Съединените щати трябва да го включат в бъдещата конфигурация на силите и да поставят особен акцент върху военните активи, които могат да бъдат възстановени бързо и на достъпна цена, за да се поддържат военни възможности и възможности.

Съединените щати трябва да трансформират сегашната тромава военна мрежа в устойчив и гъвкав модел на информационната ера, който съчетава издръжливост и леталност. Правилното изпълнение на тази трансформация ще зависи от три аспекта. Първото е предположението, че естеството на войната все още се основава на унищожаването на животи, материали и идеи и че страната, която може да доминира в този цикъл на унищожение, ще може да контролира темпото и посоката на конфликта. Второто - в постоянното очакване на нарушение от врага на цифрови, физически и икономически системи, съществени от гледна точка на възстановяването на бойните сили. И накрая, трето, с признанието, че следващата война едва ли ще доведе до всеобхватна национална мобилизация, като тази, която се проведе в САЩ по време на Втората световна война. Чрез филтриране на концептуалното мислене през тези съображения, планиращите и политиците могат да постигнат правилната комбинация от мащабни и евтини варианти, за да създадат силно устойчивите, гъвкави военни формирования, от които САЩ ще се нуждаят в бъдеще.

Бъдещи войни - безмилостно унищожение

Войната през този век ще остане борба, основана на безмилостно унищожение. От географска гледна точка войната ще се разпространи от точките на физически контакт между воюващите страни и в това, което днес е киберпространството. Бъдещето на войните ще включва неядрено насилие по суша, море и въздух, както и конфликти в областта на космоса и високите технологии. Напредъкът в скоростта и обхвата на битките и разпознаването на целите ще увеличи уязвимостта на самолетоносачи, подводници и спомагателни кораби.

Генерал Марк Мили, началник на щаба на армията на Съединените щати, открито подчертава визията за бъдещи войни, при които бойните жертви могат да се конкурират с тези от Втората световна война.

Вътрешни територии - дестабилизация

Във всяка бъдеща война противници като Китай, Русия и дори Северна Корея ще атакуват вътрешността на САЩ. Тези атаки ще включват използването на киберспектъра. Наличието на цифрови инструменти и относителната лекота на достъп до целите ще позволят на противниците да разгръщат нападателни операции във всички мрежови киберпространства, които свързват критичните структури на съвременните логистични системи.

Тези действия ще нарушат комуникационните, финансовите и транспортните мрежи, необходими за възстановяване на всички национални военни сили и активи. Дори сега, в период на относителен мир, военните се борят със сложен процес на регулиране на фрагменти от хиляди критични системи.

Представете си предизвикателствата пред сигурността и разширяването на авиационна програма като F-35, като се има предвид нейната сложна и многонационална верига за доставки. Решенията от мирно време, основани на печалба и ефективност, ще изглеждат трагично глупави в резултат на действията на врага във военно време.

Структурата за стратегическа подкрепа във вътрешността също ще бъде уязвима от смъртоносни действия на държавни и недържавни участници в случай на голяма световна война.

Мобилизационни фантазии

В Съединените щати мащабната национална мобилизация, която привлече цялата мощ на страната за борба с кризата от миналия век, е малко вероятно да се повтори. Икономическата експанзия, която позволи на САЩ да водят глобална индустриална война през ХХ-ти век, беше резултат от уникални икономически, технологични и политически обстоятелства. Изчерпаната индустриална база на Съединените щати е загубила способността да произвежда на достъпна цена сложното военно оборудване за изнурителната война, характерно за индустриалната епоха. Пример за това е неотдавнашният анализ на плана за корабостроене на ВМС на САЩ от бюджета на Конгреса за 2017 г., който установи, че недостигът на квалифицирана работна ръка и налични корабостроителници в Съединените щати възпрепятства стартирането на предложената програма за корабостроене. Следователно е вероятно противникът, опериращ в близост до тяхната логистична база, да спре доставките в САЩ по-бързо, отколкото собствената им база, може да помогне за възстановяване на загубените възможности. Възможно е да се адаптират американските производствени и логистични практики в подкрепа на острите нужди на голяма война, но изискват ранни политически решения относно военната организационна структура и финансиране.

За щастие някои военни и политически лидери сериозно обмислят способността на местната производствена база да подкрепя държавата.

Автономия на армията - увеличаване на стабилността

Коалиционните сили, които ще се появят през следващото десетилетие, трябва да бъдат универсални, смъртоносни и издръжливи в условията на непрекъснатите боеве. Страната трябва да може да възстанови загубения потенциал бързо и на достъпна цена. Фокусирането върху крехките и изключително скъпи системи с малък обем е контрапродуктивно. Като алтернатива, Министерството на отбраната трябва да ускори проучването на възможностите и обещанията, произтичащи от взаимодействието между областите на роботиката, изкуствения интелект и нововъзникващите компютри. Понастоящем някои от тези технологии са в експлоатация и военните, в координация с частния сектор на индустрията, непрекъснато изучават ефективността и практичността на усъвършенствани автоматични платформи като системи за наблюдение, разузнаване и война. Предпоставка в най-различни области трябва да бъде развитието на потенциал, който позволява на бойците да потискат противниците и да излязат победители с най-малко загуби.

Съединените щати трябва да прекроят своята армия и да ѝ предоставят евтини, големи по обеми способности, които ще я направят по-устойчива във военните зони на XXI-ви век без стабилна фронтова линия.

Съединените щати скоро ще се изправят срещу равен или почти равен противник, способен да предизвика страната на всички фронтове.

Бъдещето е несигурно и войната не е неизбежна, но в един момент военните могат да се изправят срещу ефективен и решителен противник. Когато дойде времето, борбата ще изпита всички материални възможности на страната.

Победата ще изисква изключително смъртоносна и тежковъоръжена армия, използваща напредъка в роботиката, изкуствения интелект и компютрите, за да издържи войната от първия изстрел до последния.

(със съкращения)