Улиците са пусти, а магазините затворени в много от градовете на Мианмар от понеделник. Това е нов начин, по който обществеността се противопоставя на заплахите на военната хунта и хората си останаха у дома в безпрецедентна "тиха стачка" на първата годишнина от преврата в страната, пише британският вестник "Гардиън"

Изображения, публикувани в социалните медии, показват обикновено задръстени улици без никакъв трафик и затворени магазини. В Мандалай, вторият по големина град, обикновено оживеният пазар на практика нямаше клиенти. Изображения, публикувани онлайн, показват подобни сцени в цялата страна.

Военните, които се стремят да контролират широко разпространеното недоволство срещу управлението си, заплашиха с обвинения в бунт или тероризъм срещу всеки, който участва в протеста, оставайки у дома. На собствениците на фирми е било казано, че техните имоти ще бъдат конфискувани, ако участват.

Някои отвориха магазините си, но ги оставиха без надзор, за да заобиколят заплахите. В едно изображение, широко разпространено в социалните медии, продавач подигравателно е оставил табела до техния щанд за храна, която казва: "Всички елементи от менюто са налични". До него празни купи бяха надписани "боб", "тофу" и "кале".

Военните свалиха демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чи на 1 февруари 2021 г. и наложиха смъртоносно насилие и страх в опит да смажат опозицията.

По-късно през деня военните удължиха извънредното положение в страната с още шест месеца. Лидерът на хунтата генерал Мин Аунг Хлаинг на среща във вторник с подкрепяния от армията Съвет за национална отбрана и сигурност (NDSC) също каза, че многопартийните избори трябва да се проведат "както хората искат".

Той не посочи график за изборите, които не могат да се проведат по време на извънредно положение.

След преврата повече от 1500 души са били убити и най-малко 11 838 души са били арестувани при военни репресии, според Асоциацията за подпомагане на политическите затворници. Задържаните са подлагани на изтезания и малтретиране, включително побой, насилие, според изследване на Human Rights Watch.

 Хунтата в Мианмар плаши със затвор, всеки който подкрепя съпротивата в социалните мрежи

Хунтата в Мианмар плаши със затвор, всеки който подкрепя съпротивата в социалните мрежи

Предвижда се наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода

Въпреки риска от по-нататъшно военно насилие, някои активисти проведоха малки митинги преди тихата стачка във вторник сутринта. Протестиращите, водени от студенти, поръсиха улиците на Янгон с червена боя, цветът, който се свързва с Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чи. Активисти споделиха снимки във "Фейсбук", като написаха: "Кръвта ни е червена и ние ще маршируваме срещу нашия враг".

В Мандалай протестиращите маршируваха сутринта, скандирайки: "Кой се осмелява да живее срещу народа?"

Наред с мирните протестни движения, цивилни, включително много млади хора, взеха оръжие и формираха сили за защита на народа.

В бившата столица и най-голям град в страната Янгон бе съобщено за няколко бомбени атентата, за които се смята, че са били извършени от подобни групи.

Въоръжените съпротивителни групи атакуват армията с партизански атаки срещу военни цели и ключова инфраструктура. Военните от своя страна отговориха, като нанесоха въздушни удари, опожариха села и блокираха помощта за цивилни.

Към 27 декември около 320 900 души са били вътрешно разселени в Мианмар в резултат на кризата и ескалиращия конфликт, според ООН. Други 340 000 души вече бяха разселени преди преврата.

Изявление от кабинета на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в понеделник предупреждава за "засилване на насилието, задълбочаване на нарушенията на човешките права и хуманитарни кризи, както и бързо увеличаване на бедността в Мианмар".

Преди годишнината от преврата САЩ, Великобритания и Канада обявиха нови, координирани санкции срещу служители на Мианмар, включително главния прокурор Тида Оо, главния съдия на върховния съд Тун Тун Оо и председателя на комисията за борба с корупцията Тин Оо . САЩ заявиха, че те са тясно замесени в "политически мотивираното" преследване на Аун Сан Су Чи. Свалената лидерка е изправена пред широкообхватни обвинения и е възможно да прекара остатъка от живота си в затвора.

Хунтата в Мианмар осъди Аун Сан Су Чжи на още 4 г. затвор

Хунтата в Мианмар осъди Аун Сан Су Чжи на още 4 г. затвор

Обвиненията срещу нея имат за цел да ѝ попречат да се завърне на политическата сцена

Мерките бяха приветствани от Анна Робъртс, изпълнителен директор на Burma Campaign UK, която каза, че страните трябва да наложат санкции на компании и лица, които финансират военните. Робъртс обаче добави, че новите санкции трябва да бъдат въведени по-бързо. "Жизненоважно е да увеличим максимално натиска сега, докато военните са по-уязвими", каза тя.

Правозащитните групи също призоваха за по-нататъшни мерки за блокиране на достъпа на хунтата до чуждестранни приходи от петрол, газ и други ресурси и за Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, налагаща глобално оръжейно ембарго на Мианмар и която ще отнесе военните жестокостите в тази страна към Международния наказателен съд.

Мианмар плаща за руския петрол в рубли

Мианмар плаща за руския петрол в рубли

Мин Аунг Хлаинг се срещна с Путин