Управляващата хунта в Мианмар предупреди обществеността да не показва морална подкрепа за "терористично" съпротивително движение, заплашвайки с до 10 години затвор само за харесване или споделяне на съдържанието му в социалните медии, съобщава агенция Ройтерс.

Мианмар е измъчван от насилие, откакто военните заеха властта в началото на миналата година, със сблъсъци на множество фронтове между силите на хунтата и милиции, съюзени с правителство в сянка и продемократични групи.

Министърът на информацията и говорител на хунтата Зау Мин Тин заяви, че "терористите" търсят средства, за да убиват невинни хора в кампанията си за дестабилизиране на страната, така че подкрепата за тях ще бъде строго наказана.

По думите му подкрепата в социалните медии на Правителството на националното единство (NUG) или неговите въоръжени филиали, Народните отбранителни сили (PDF), може да доведе до затвор от три до 10 години. Последиците ще бъдат и по-лоши за тези, които предоставят дори малки суми пари.

Ако дарявате пари или подкрепяте терористи и техните действия, ще се сблъскате с по-строги наказания. Правим това, за да защитим невинни цивилни", каза той на предаван по телевизията брифинг.

След преврата противниците на военните са използвали платформите на социалните медии, за да се опитат да разпространят посланието си по-широко, като гражданските журналисти често публикуват изображения на протести и предполагаеми зверства от страна на армията.

ООН обвини хунтата в масови убийства и престъпления срещу човечеството при репресиите срещу противниците й след преврата миналата година. Хиляди са арестувани и много хвърлени в затвора по време на тайни процеси.

Наскоро тя екзекутира четирима демократични активисти, като ги обвини в подпомагане на атаки от милиционерски групи.

Службата на ООН за правата на човека в доклад от миналата седмица призова военните да бъдат изолирани допълнително и каза, че не са успели да управляват страната по смислен и устойчив начин или да разрешат "дълбока криза във финансовия сектор".

Военната хунта в Мианмар удължава извънредното положение с 6 месеца

Военната хунта в Мианмар удължава извънредното положение с 6 месеца

Хунтата за първи път обяви извънредно положение, след като завзе властта след преврат