Съединените щати не се стремят да възпрепятстват европейските търговски сделки с Иран въпреки решението на президента Доналд Тръмп за ядреното споразумение от 2015 г., коментира държавният секретар Рекс Тилърсън пред Wall Street Journal.

Лидерите на Европейския съюз в Брюксел подчертават, че е необходимо да защитят компаниите и инвеститорите работещи с Иран, от неблагоприятните ефекти, които Вашингтон ще предизвика с възстановяване на санкции срещу Иран.

"Президентът е съвсем ясен, че намерението му не е да се намесва в бизнес сделките, които европейците може да имат с Иран. Той го каза ясно (б.р. Тръмп): "Всичко е наред. Вие момчета правете, каквото искате да правите"", коментира Тилърсън.

През миналата седмица Тръмп започна остър нов подход към Иран, като отказа да удостовери спазването на ядрената сделка, подписана от Съединените щати и пет други държави, включително Великобритания, Франция и Германия.

ЕС спасява ядрената сделка с Иран и се притеснява от посредничеството за КНДР

ЕС спасява ядрената сделка с Иран и се притеснява от посредничеството за КНДР

Много правителства все още се надяват на повторение на Иранската сделка със Северна Корея

Тръмп критикува ядреното споразумение като "най-лошата сделка досега" и обеща да се оттегли, ако конгресът и европейските съюзници не решат проблемите. Коментарите на Тилърсън целят да уверят европейците, че Вашингтон не се опитва да ги натисне да спрат да правят бизнес с Иран.

"Работихме с европейците шест месеца ... Сега ще започнем с тях по-формален процес, когато тази политиката бъде приета", допълва Тилърсън.

Тилърсън добавя, че няма да обсъжда сделката за милиарди долари, постигната от "Боинг" по споразумението от 2015 г. "Боинг" е първата голяма американска компания, която обяви миналата година, за голямо бизнес начинание с Иран, включващо продажбата на десетки търговски самолети на Техеран.