Депутатът от Върховната Рада и бивш министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко остро разкритикува енергийната политика на сегашните власти на страната.

Според нея Киев е напълно зависим от Москва и Минск за доставка на електроенергия.

"У нас не е нагнетен газ, не са доставени въглища, не е осигурено всичко необходимо за отоплителния сезон и това означава, че на практика сме поставени на колене", настоя Тимошенко пред телевизия "Наш".

Русия спира доставките на въглища за Украйна

Русия спира доставките на въглища за Украйна

От 1 ноември

По думите ѝ когато властите твърдят, че отоплителният сезон ще мине прекрасно, те разчитат на топла зима.

"Тогава цялото правителство трябва да посвети времето си на молитви, за да не бъде минус десет или по-малко в Украйна. Второто нещо, на което се надяват, е, че се надяват, че ще вземат електроенергия от Русия и Беларус. И вече го правят. Но тогава аз имам въпрос - какъв вид шпагат е това на властта", попита Тимошенко.

Бившият министър-председател поясни, че от една страна Киев не признава президента на Беларус, а Русия смята за страна агресор, а от друга страна е принуден да взема от тях електроенергия, газ и въглища.

Беларус обяви спирането на доставките на електроенергия за Украйна

Беларус обяви спирането на доставките на електроенергия за Украйна

Украйна по-рано поиска спешна помощ от Словакия

"Говорих за шпагата, на който властите седят днес. За да преживее зимата, за да не срине енергийната система, да не замръзнат топлопроводите ни, тя е длъжна да разчита на две страни, които са обявени за врагове, с които отношенията са по-лоши - Беларус и Русия. Така проведоха политиката, че сега сме пряко и императивно зависими", заключи тя.

В навечерието на зимата Украйна изпитва сериозни проблеми в енергийния сектор, главно заради липсата на въглища за ТЕЦ. Така до началото на тази седмица те са били 360,6 хил. тона, а гарантираните резерви трябва да са 758,3 хил. тона. Към 10 ноември в страната не работят 62 от 88 блока на ТЕЦ.

Властите уверяват, че няма да има недостиг на гориво: очаква се внос от Полша, САЩ и Казахстан. По думите на президента Володимир Зеленски седем кораба Panamax с въглища вече са изпратени към украинските пристанища, което ще покрие търсенето в енергийния сектор до края на годината.

Украйна ще купува газ от Словакия, а не от Русия

Украйна ще купува газ от Словакия, а не от Русия

Нови намерения на газовия пазар