Управляващата коалиция в Украйна се разпадна. За това обяви председателя на Върховната рада Владимир Литвин.

До този момент правителството на Юлия Тимошенкосе опираше на парламентарната коалиция от едноименния си блок, "Наша Украйна - Народна самоотбрана", комунистите и Блока на Литвин.

Останалите две фракции, освен БЮТ и комунистите, са внесли заявления за това оттеглянето от коалицията, пише УНИАН.

Така министър-председателят Юлия Тимошенко няма основания повече да се противопоставя на парламентарния председател за това дали има право да иска доказателства за съществуването на коалиция.

Вчера Юлия Тимошенко поиска Върховната рада на разгледа въпроса за оставката на правителството.

Коалицията бе формирана в този парламент при старото законодателство, което изискваше удостоверение за съществуването на договореност само с подписите на лидерите на коалиционния блок.
След промени обаче от началото на февруари месец 2010 година под коалиционното заявление трябва да стоят подписите на не по-малко от 226 депутата - това е минималната численост при 450-местен парламент.

Въпросът с парламентарното мнозинство стана аккуален след президентските избори, спечелени от лидера на Партията на регионите Виктор Янукович. Така основните опоненти на изборите - Янукович и Тимошенко, които се съревноваваха на балотаж, заемат вече двата най-важни поста в държавата и президент и премиер.
Тимошенко обаче може да бъде свалена като премиер само от парламента, в който Янукович няма мнозинство.

Според украински медии, фракцията Наша Украйна - Народна самоотбрана вече е започнала консултации по създаването на нова коалиция. По думите на лидера на фракцията Николай Мартиненко, той ще настоява именно неговата фракция за излъчи следващия министър председател.

Ние ще предложим правителството да се оглави от опитен човек и професионалист, който да се страхува да вземе върху себе огромната отговорност за това.
Мартиненко допълва и това, че в момента на криза поемането на министър-председателския пост е равнозначно на "ролята на камикадзе".
Сега трябва да се жертва рейтинг, а не да се печели", посочва Мартиненко.