Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев напусна управляващата партия Аманат във вторник и предаде председателството на свой съюзник,съобщава Агенция Ройтерс. Това е част от плана му да направи политическия пейзаж на богатата на петрол централноазиатска страна по-конкурентоспособен.

Аманат, известна по-рано като Нур Отан, доминира в парламента и местните съвети на бившата съветска република, но Токаев заяви, че иска да се появят повече политически групи и пристъпи към облекчаване на изискванията за регистрация на нови партии.

Избран за президент през 2019 г., Токаев засили позицията си тази година, като отстрани своя предшественик и бивш покровител Нурсултан Назарбаев. След това той обяви планове за широк спектър от реформи, включително на конституцията.

Делегатите на конгреса на Аманат във вторник гласуваха в подкрепа на кандидата на Токаев, Ерлан Кошанов, председател на долната камара на парламента и преди това началник на кабинета на президента.

Казахстан проведе избори за долната камара миналата година. Следващите не се очакват до 2026 г., но Казахстан има история на предсрочни избори и свикването на такива след конституционни и изборни реформи може да помогне на Токаев да промени парламента.

Токаев предлага радикална реформа в Казахстан

Токаев предлага радикална реформа в Казахстан

Преход от свръхпрезидентска форма на управление към президентска република със силен парламент