Двама члена на пънк-бандата „Пуси Райът" са арестувани в Сочи, обяви руски активист за защита на човешките права, предаде АП.

Руската полиция е задържала Надежда Толоконникова и Мария Альохина, написа активистът в "Туитър".

Симеон Симонов обяви, че е бил с Альохина и Толоконникова по време на ареста. Той поясни, че двете жени са арестувани за кражба, допълвайки, че са задържани и други активисти.

Ние сме арестувани...обвинени сме в кражба", написа Толоконникова на профила си в „Туитър". Альохина заяви, че са задържани по подозрения за извършване на престъпление, но тя не съобщи подробности.

Двете са задържани в района на морската гара в центъра на Сочи. Според журналиста Евгенйи Фелдман момичетата са заподозрени в кражба от хотела, в който са отседнали.

Първоначално са задържани от сътрудници на граничната служба на ФСБ, а след това към тях са се присъединили и полицаи.

Арестувани са общо 7 души, като служителите на реда са обещали да ги пуснат след разпит в полицейското управление.

По-рано Толоконникова е информирала, че са в Сочи, за да изпеят с „Пуси Райът" песента „Путин ще те научи да обичаш родината си".

По-късно стана ясно, че двете пънкарки са освободени. Oт полицията уточниха, че не са им повдигнали обвинения.

Припомняме, Мария Альохина и Надежда Толоконникова бяха освободени от затвора на 23 декември 2013 г. след амнистия на президента на Русия Владимир Путин.

Те бяха осъдени през август 2012 г. Тогава получиха двугодишни присъди заради хулиганство и протестни действия в църква в Москва, които трябваше да изтекат в началото на март 2014-та, но получиха амнистия.

На 21 февруари 2012 г. 4 участнички в групата изпълниха песен-молебен в московската катедрала „Христос Спасител", мотивирана от тяхното противопоставяне на руския президент Владимир Путин и политиката на Руската православна църква. Техните действия бяха спрени от охранители в църквата. На 3 март 2012 година, след поява на изпълнението онлайн, 3 участнички в групата бяха арестувани и обвинени в хулиганство.

Руския Апелативен съд обаче пусна третата задържана Екатерина Самуцевич с мотива, че тя е била изхвърлена от катедралата от охраната преди да извади китарата си от калъфа за подготвяната „пънк-молитва".

Самуцевич получи изпитателен срок от две години. Съдът потвърди присъдите на останалите две.