Обувките на Тони Блеър се виждат под емблемата на Лейбъристката партияЗа последен път британският премиер Тони Блеър се изправя пред партията си като неин лидер, съобщава АП.

В последната си реч, разпространена предварително от агенцията, Блеър подчертава, че Лейбъристката партия може да спечели за четвърти път парламентарните избори, но признава, че това няма да е лесно.

„Предизвикателствата на 2007 г. ни карат да мислим, че това, с което се сблъскахме през 1997 г. бяха дреболии. Предстоящата година ще ни изправи пред по-различни, по-дълбоки и по-големи проблеми", се казва в речта на Блеър

Очаква се британският премиер да бъде топло посрещнат при последната си изява като политически лидер.
Не особено приятни са спомените от предишната му реч по време на годишната конференция на Британските профсъюзи, на която Блеър беше освиркан, а няколко делегати напуснаха демонстративно залата.

На днешната проява с особено внимание ще се следи определянето на заместника на Блеър.
Смята се, че това ще е финансовият министър Гордън Браун, който по време на вчерашната си седмична пресконференция нахвърли основните моменти в политическата линия на партията, която би искал да ръководи.

В последните няколко дни обаче Блеър заявяваше, че би искал в последната си реч да се фокусира преди всичко върху политиката, а не върху политическата интрига. Той уточни, че би искал да говори за образование, здравеопазване и икономика.

От друга страна обаче по-голямата част от съпартийците на Блеър настояват той да говори именно за своето оттегляне.
"В интерес на партията е той да предаде лидерството възможно най-скоро. Трябва да има промяна в посоката на водене на политика", заявява Хъг Скълиън, лейбърист от Шотландия.