Твърде късно. Това бе коментарът на лидера на лейбъристите Джереми Корбин след оповестения план на британското правителство за съдбата на мигрантите от ЕС след Брекзит, предаде "Гардиън".

По думите му, правата на тези 3 млн. души трябвало да бъдат уточнени веднага след рефрендума от юни миналата година, а не да се чакат преговорите за излизането на Кралството от Съюза. 

Сега, по думите му, тези хора са използвани от управляващите при преговорите, а не им е отправено щедро предложение да останат. 

В отговор премиерът Тереза Мей обвини, че не разбира за какво точно се преговаря и поясни, че тя се бори срещу ширещото се мнение, че Лондон трябва да понесе наказание за решението си да напусне ЕС. 

Лейбъристите не са единствената партия сред опозицията, за която кабинетът не прави достатъчно за тези граждани. Те припомниха, че става въпрос за хора, които живеят и работят законно, плащат данъци и "правят Великобритания онова, което е". 

"Искаме да останете", обърна се Мей към имигрантите от ЕС

"Искаме да останете", обърна се Мей към имигрантите от ЕС

Между 29 март 2017 г. и 29 март 2019

"Искаме да останете". Това заяви британският премиер, обръщайки се към имигрантите от ЕС, които живеят на Острова.

"Искам напълно да уверя хората, че според тези планове нито един законно пребиваващ гражданин на ЕС във Великобритания няма да бъде помолен да напусне в момента, когато Великобритания излезе от ЕС. Искаме да останете", каза тя пред долната камара на парламента.

Но гражданите на ЕС ще имат подобни ограничения както при британските граждани, ако искат роднините им да се присъединят във Великобритания, след като страната напусне ЕС, освен ако не бъдат договорени отделни правила, изтъкна Мей.

Мей поясни, че всички три милиона граждани на ЕС ще трябва да подадат документи за издаване на карта за самоличност за "постоянен статут" след Брекзит.

Министър-председателят изложи документ от 15 страници за правата на гражданите на ЕС във Великобритания. В него се предлага онлайн система, която ще предостави на имигрантите от ЕС възможност за постоянно пребиваване във Великобритания както за много неевропейски граждани, които живеят на Острова повече от 5 г.

Премиерът поясни пред Камарата на общините, че гласуването за излизане от ЕС не е било вот за напускане на Европа.