Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изпрати американската армия да затвори границата с Мексико в гневна публикация в профила си в "Туитър" рано сутринта, същевременно нападайки демократите и редица страни от Централна Америка.

Връщайки се към една от обичайните си теми, поредица от туитове набедиха безпочвено Демократическата партия, че искала отворени граници.

Без да представи каквито и да било доказателства, Тръмп подчерта, че Гватемала, Хондурас и Салвадор провеждат "нападение срещу нашата страна", ръководено от неговите политически опоненти и повтори заплахата, отправена по-рано тази седмица, да спре хуманитарната помощ за тези страни.

"Наблюдавам Демократическата партия, че е повела (защото искат отворени граници и съществуващи слаби закони) нападение срещу нашата страна от Гватемала, Хондурас и Салвадор, чиито лидери не правят достатъчно да спрат този голям поток от хора, ВКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ПРЕСТЪПНИЦИ, да влизат от Мексико в САЩ", настоя американският държавен глава.

"В допълнение към спирането на всички плащания към тези страни, които изглежда, че почти нямат контрол върху населението си, аз трябва, по най-категоричен начин, да помоля Мексико да прекрати тази атака - и ако не може да го стори, ще мобилизирам американската армия и ЩЕ ЗАТВОРЯ НАШАТА ЮЖНА ГРАНИЦА!", отсече Тръмп.

"Атаката над нашата страна на южната ни граница, включително криминалните елементи и НАРКОТИЦИТЕ, които нахлуват, е много по-важна тема за мен, като президент, отколкото търговията или търговското споразумение с Мексико и Канада. Надявам се, че Мексико ще спре тази атака по тяхната северна граница. Всички демократи са виновни за слабите закони!", допълни американският президент.

Това са едни от най-тежките думи на Тръмп по отношение на имиграцията - и най-спорните - от началото на мандата му.

Тръмп не за първи път предлага да изпраща войски на границата с Мексико. През април той каза, че ще "върши нещата военно", като изпрати Националната гвардия, за да помогне за сигурността в района.