Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изборните резултати, даващи победа на десния израелски премиер Бенямин Нетаняху, дават "по-добър шанс" на все още неразкрития мирен план на САЩ за уреждане на конфликта в Близкия изток, съобщава "Франс прес".

"Бих искал да поздравя Биби Нетаняху", каза Тръмп, след като при преброени повече от 97 процента от гласовете стана ясно, че настоящият премиер е в позиция да състави следващото правителство на Израел.

Нетаняху остава на власт с най-добрия резултат за "Ликуд" под негово управление

Нетаняху остава на власт с най-добрия резултат за "Ликуд" под негово управление

При почти 100 процента преброени гласове

Тръмп прогнозира ускоряване на обещания от администрацията му план за уреждане на израелско-палестинския конфликт. "Фактът, че Биби спечели, означава, че ще видим доста добри действия по отношение на мира", увери американският държавен глава.

"Всички казаха, че не можете да имате мир в Близкия изток между Израел и палестинците. Смятам, че имаме шанс и мисля, че сега имаме по-голям шанс", добави той.

Резултатите от изборите поставиха Нетаняху в позиция да разполага с парламентарно мнозинство с коалиция от десни и религиозни партии, което ще му позволи да стане най-дългогодишният премиер в историята на Израел.

Тръмп ентусиазирано подкрепи Нетаняху, като направи противоречиви жестове на подкрепа към радикалния израелски лидер, включително признаването на израелския суверенитет над окупираните Голански възвишения.

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Тръмп официално призна суверенитета на Израел над Голанските възвишения

"Израел никога не е имал по-добър приятел от вас"

Мирният план на САЩ отдавна е в процес на разработване, но се появиха малко подробности за това какво може да предложи.

Палестинските лидери вече посочиха, че са дълбоко скептични, като се има предвид пълната подкрепа на Тръмп за Нетаняху.

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео отказа да потвърди дългогодишната подкрепа на САЩ за създаването на бъдеща палестинска държава.