Президентът на САЩ Доналд Тръмп в присъствието на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху подписа документ за признаването суверенитета на Израел над Голанските възвишения, съобщават световните осведомителни агенции.

"Израел никога не е имал по-добър приятел от вас", изтъкна Нетаняху, обръщайки се към Тръмп.

Той също така е нарекъл "исторически" деня на подписването на документа.

Захарова сравни Крим с Голанските възвишения

Захарова сравни Крим с Голанските възвишения

Западът крие от света реалната ситуация в Крим според нея

На съвместната пресконференция с Нетаняху Тръмп приветства "силните" отношения между САЩ и Израел, докато Нетаняху нарече подписването "историческа справедливост" и "дипломатическа победа".  

Наричайки решението "скандална атака" срещу сирийския териториален суверенитет, високопоставен служител от външното министерство на Сирия заклейми дейсвтията на Тръмп.

На 21 март Тръмп заяви, че е дошло време за признаването суверенитета на Израел над Голанските възвишения.

Впоследствие Европейският съюз напомни, че не признава Голанските възвишения като част от Израел. Освен това външното министерство на Франция подчерта, че реализацията на инициативата на Тръмп би противоречало на нормите на международното право.

Според турския президент Реджеп Тайип Ердоган признаването от страна на Тръмп поставя региона на ръба на нова криза, а министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че всички министри на външните работи на страните членки на Организацията за ислямско сътрудничество са шокирани от думите на американския държавен глава.

Лондон срещу Белия дом за Голанските възвишения

Лондон срещу Белия дом за Голанските възвишения

ООН не признава анексирането

Също така на 24 март Ердоган посочи, че възнамерява да повдигне въпроса за Голанските възвишения пред Общото събрание на ООН.

Голанските възвишения са спорна територия между Израел и Сирия, като те бяха окупирани от еврейската държава през 1967 г. по време на Шестдневната война и официално наложи контрола си над него през 1981 г., което и до днес не е признато от никоя друга страна.

ЕС, Франция и Германия няма да последват Тръмп за Голанските възвишения

ЕС, Франция и Германия няма да последват Тръмп за Голанските възвишения

Сирия, Русия, Иран и Турция осъдиха изненадващото изявление на Тръмп